Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Ganache: lahodný hruškový koláč s exotickým názvem



Úvodník: Tomuto koláči s karamelizovanými hruškami a čokoládovou polevou se říká ganache a docílíte v něm jednoduchého spojení dvou ingrediencí, které spolu nádherně ladí – nasládlé hrušky a mírně hořké silné chuti čokolády.

Článek: Pokud se nebojíte trochu výraznější chuti, přidejte do hrušek při vaření dva květy badyánu,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.
 
Potřebujeme: Formu na koláč o průměru 26 – 28 cm a suroviny:
Na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetku soli, 1 žloutek, 50 ml mléka
Na náplň:  ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla,
4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky
Na polevu: 130 ml smetany min. 30% a 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa
 
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Těsto: Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalte do folie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby na cca 20 – 25 minut do zlatova. Nechte úplně vychladnout.
Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, dokud hrušky nebudou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete rovnoměrně na těsto a nechte vychladnout.
Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na malé kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte metlou do hladka, přendejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.
 
Náš tip: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také ho můžete udělat více porcí a zamrazit. 



Zdroj: www.nebespan.cz

13.12.2015 - redakce