Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Uvařte si podle Haliny Pawlowské!



Úvodník: "Po 14 dnech u moře mi to asi vlezlo na mozek. Přestala jsem ignorovat váhu na pobřežním korzu, na níž si mohli turisté ověřovat, jak jsou na tom se svou linií. Každý musel do váhy vhodit euro a pak se vidělo... A tak jsem i já vhodila euro. Ve váze to strašně zaškrundalo a pak z ní vypadl papírek, na kterém ve čtyřech jazycích stálo: Tato váha je určena pouze pro jednu osobu," dokáže si sama ze sebe Halina dělat legraci ve své zbrusu nové kuchařce. Prozradí v ní i leccos na sebe. 

Článek:
Některé z receptů možná znáte z televize, a třeba jste si nestihli nějakou z ingrediencí poznamenat. Jiné návody můžete otestovat poprvé. Na své si přijdou jak milovníci masa, tak vegetariáni. Stejně tak není třeba mít talent šéfkuchařů, složitějších receptů je v kuchařce skutečně jen pár a naopak řadu z nich by zvládly i naše malé děti. Jsou totiž jen o nápadu. A navíc - k laskominám tu nechybí ani lidský faktor. Příběh z Halinina života. Figurují v nich kamarádky i rodina a vše se samozřejmě točí kolem jídla. 

Těšit se můžete na skvělé polévky, křehoučké masíčko, speciality z Toskánska, křupavoučkou zeleninu a samozřejmě i sladké tečky na závěr. Společně s Halinou nakoukneme nejen pod pokličky hrnců na její chalupě, ale otevřeme i rodinné album, když moderátorka a publicistka vzpomíná na rodiče i zesnulého manžela (vdovou je od roku 2013). 

Některé z receptů jsme již stihli otestovat a musíme uznat, že v jednoduchosti je někdy síla. Samozřejmě ta pozitivní, rozplývající se na jazyku. Tolik k receptům. Úvodníky receptových kapitol osvětlující fragmenty Halinina života jsou psány lehkou rukou, s potěšující sebeironií a bezstarostnou atmosférou. Vysoký literární žánr či oslňující stylistiku nečekejte, ale pro ni si asi ani nebudete kupovat zrovna kuchařku...

Za pozornost stojí výběr ilustračních fotografií, tedy těch, které se netýkají jídla. Na některých pózuje samozřejmě Halina, jindy jde o rodinu či místa, odkud daný recept pochází. Jde o zvláštní syntézu profesionálně nafocené gastronomie, výběru ze starých rodinných alb a několika fotek z dovolených či těch "běžně lidských" nových s rodinou. Těžko soudit, zda jde o výběr podařený, rozhodně mu však nelze na knižním poli kulinářských publikací upřít originalitu. 

Kuchařka však poněkud skomírá na grafickém zpracování. Recept je - jak postup tak ingredience - vysázen tučným bezpatkovým písmem a v kombinaci s okolním zlomem pak působí trochu jako slabikář, což ovšem kontrastuje s poměrně vydařenou fotopřílohou. Pokud potřebujete na čtení brýle a nemáte příliš dioptrií, k téhle knížce si je ani nebudete muset nasazovat. 

Celkově vzato ale tuhle kuchařku určitě odsoudit nelze. Nabízí bonus k  dobře vybraným receptům v podobě lehkého čtení, a pokud patříte mezi Halininy příznivce, jde určitě o skvělou volbu - ať již k sobě do knihovničky, nebo třeba babičce či mamince pod stromeček. 


A co o své knížce říká sama Halina? 
 
„Pořád kouká, co by snědla, aby zhubla,“ řekl jednou můj muž a měl skoro pravdu. Jídlo mne opravdu moc zajímá, když už držím dietu a snažím se ovládat, abych nejedla, stačí mi ke štěstí, když se nějakých lahůdek jen dotýkám, když k nim čichám... To je asi důvod, proč jsem se naučila vařit. Nejsem žádný vyhlášený šéfkuchař. Jsem jen žena a matka, která se snaží, aby její rodině chutnalo, aby se k jejím lahůdkám vrátili její přátelé, a která chce, aby všichni jedli tak, aby byli zdraví. Naučila jsem se vařit podle receptů svých předků. Většina z nich se dožila velmi vysokého věku, většina z nich byla vyhlášenými labužníky a většina z nich byla nádherně štíhlá!
 
Nabízím vám recepty, které jsou v naší rodině nejoblíbenější, vše jsem vařila u sebe doma nebo na chalupě a všechno, co uvidíte na fotkách, mám moc ráda. I ty, kteří si se mnou pochutnávají...
Dobrou chuť!
 
Halina Pawlowská: Rodinná kuchařka
Vydalo nakladatelství Motto
vázaná; 175 x 245 mm; 256 stran, v e-shopech k mání přibližně za 305 korun, v kamenných obchodech doporučená cena 399 korun



04.01.2016 - Michaela Wilhelmová