Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Nejsnadnější kuchařka na světě



Úvodník: Rychle a jednoduše, tak chtějí vařit nejen všichni kuchařští začátečníci, ale také všichni ti, kdo vaření nepovažují za svého koníčka. Přitom je samozřejmě fajn, umět připravit něco nového. Přesně do téhle skupiny patřím, a proto jsem sběratelkou rychlých a přitom chutných receptů. Nejsnadnější kuchařka na světě J.F Malleta mě proto oslovila a velmi překvapila. 

Článek:
Přestože to tak z jednoduché obálky nevyznívá, naopak, velmi silnou stránkou Nejsnadnější kuchařky je její grafické zpracování. Jakmile knihu otevřete, dostanete se do jiného - pestrobarevného - světa, který jako by vám už na stránkách voněl.
 


Nejen že vidíte lákavý výsledek receptu, ale především jsou zde zobrazené také jednotlivé ingredience (viz foto v úvodu). Což je osvěžující přístup a hlavně perfektně přehledný. Značně to zrychluje výběr receptu. Aniž byste museli cokoliv číst, prolétnete pohledem stránku s ingrediencemi - a hned víte, že vám nějaká potravina chybí, abyste mohli recept připravit.

A v čem obecně spočívá ta snadnost zdejších receptů?

Každý recept z Nejsnadnější kuchařky na světě obsahuje maximálně 6 ingrediencí. Což je fajn. Vše se tím velmi zjednodušuje. Také technologický postup je popsán jednoduše. Dalším plusem je krátká doba přípravy, která trvá max. 20 minut. S dobou vaření se to sice může trochu natáhnout, každopádně většina receptů vám i s přípravou nezabere více než hodinu - což je skvělá zpráva pro každou časově vytíženou kuchařku.

V samotném úvodu knihy se pro ještě rychlejší přípravu nachází popis některých postupů (např. jak vyšlehat šlehačku) a hlavně seznam základních ingrediencí, které byste měli doma mít, protože se objevují ve většině receptů (např. olivový panenský olej) a nakonec i doporučený seznam kuchyňského náčiní

Troufám si říci, že obsahově recepty hodně čerpají z italské kuchyně, přestože je sestavoval Francouz. Italské jídlo je lehké a často též zdravé.  Nenajdete tu mnoho smažených jídel, recepty zato obsahují hodně zeleniny. Rozhodně se neobejdete bez rajčat. Většina ingrediencí je snadno dostupná v běžném marketu, tedy vyjma mořských plodů.

Kniha je přehledná a obsahuje 200 receptů na předkrmy, malá jídla, hlavní jídla a moučníky. Na konci knihy najdete klasický obsah a jmenný rejstřík. Jediným negativem kuchařky je neobvykle černá obálka, která nejspíš mnoho čtenářů nenaláká.  

 

Jean Francois Mallet
Simplissime - Nejsnadnější kuchařka na světě
Mladá fronta 2017
Objednat



30.12.2017 - Renata Šindelářová