Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - David Frej: Život bez zánětu



Úvodník: Tělo v rovnováze. V dnešní době je to těžký úkol, což vám dojde při čtení řádků o tom, co všechno nám nabízí klasický supermarket. A nemusí to být zase tak těžké, napravovat škody moderního života, když budete vědět, po jakých zlepšovácích sáhnout. Koření, potraviny, návyky – vše je dostupné a při troše cviku i dobře aplikovatelné do běžného života.

Článek:
Proč trpíme chronickým zánětem?
Chronický zánět v těle nám působí například i stres. Životní styl, spěch, málo aktivního a příjemného pohybu, však to všichni známe. Nekvalitní potraviny, špatné stravovací návyky.
 Jednou z metod, jak zánět i stres zmírnit, je strava. O dobré náladě a pohybu se zmiňovat chvíli nebudeme, protože tady jsme s autorem v kuchyni a přemýšlíme nad tím, jak vylepšit svůj jídelníček. Pokud možno, co nejsnadněji.
Kniha Život bez zánětu navazuje na mnoho předchozích titulů Davida Freje, které se této problematice věnují. I zde je vysvětleno, jak tento zánět vzniká, co ho udržuje a jak nám škodí. Ale více než kde jinde se tady můžeme dočíst o konkrétních potravinách, kterými si můžeme výrazně pomoci.
Autor se probírá i tématy jako je slazení, maso (v jaké míře je zdravé a v jakých kuchyňských úpravách) nebo vhodné ovoce – mnohé z potravin, které mají silný protizánětlivý účinek máme doma běžně jako koření. Na závěr tu najdete i množství receptů, takže žádné výmluvy – a jdeme rovnou na to!
Takový protizánětlivý jídelníček totiž skutečně můžeme vytvořit z potravin běžně dostupných. A čím dál víc jsem měla u četby pocit, že problémem dnešní civilizace je ztráta zdravého rozumu. Většina rad je totiž velice logická. Neškodí maso jako takové, ale polotovary, které z něj jíme a již je považujeme za maso.
A je možná dobré vědět i různé malé drobnosti: Pro koho je kniha vhodná?
Zabýváte-li se zdravým životním stylem, najdete tu mnoho nových tipů včetně vysvětlení, proč právě to či ono funguje. V předchozích autorových knihách se více zabývá svými zkušenostmi, vysvětlováním, tato publikace pak patří k těm, kde je vše více shrnuto a už zaměřeno na praktické tipy, i v závěru knihy na dobré recepty, které jsou rozhodně k pomlsání. Neuvěříte, jaké dobroty lze připravit z hrušek nebo červené řepy.
Zabýváte-li se bylinkami, pak tady najdete mnoho nových poznatků o některých (třeba kopřiva je tu madam pro naše zdraví). Zabýváte-li se nápravou některých zdravotních problémů, máte tady možnosti, kterak si ulevit.
No, zkusme to. To je pak ta chvíle, kdy se do knihy skutečně zažeru.
O autorovi:



13.09.2020 - Renata Petříčková