Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Tajemství zářícího lampiónku 2



Úvodník: Mochyně židovská (Physalis alkekengi), zvaná též "židovská třešeň"
Léčebné účinky
Sběr a pěstování
Její další použití

Článek:

První díl (klikni)

Rostlina ještě není farmakologicky ani chemicky dostatečně prozkoumána. V plodech se nachází, vedle cukru a kyseliny citronové (vitaminu C je více než v citronu), i stopové množství jakéhosi alkaloidu, v prýtech a ve zvětšeném kalichu je obsažena mírně jedovatá hořčina physalin. Dále léčivka obsahuje karotenoid physalein, třísloviny, sacharidy, organické kyseliny, minerální látky a další, v listech pak navíc pektinové a pryskyřičné substance, cukr, mastný olej a tanin.
Po požití většího množství bobulí se objevuje žaludeční nevolnost a zvracení - nedojde-li ke zvracení spontánně, je třeba jej vyvolat a pak podat aktivní uhlí.

Plod sbíráme v době plné zralosti, odstraníme kalich a usušíme ve stínu nebo uměle za teploty nepřevyšující 40 °C. Droga je bez pachu a chutná nasládle hořce.

V nálevu má močopudné účinky, užívá se k vylučování solí kyseliny močové při onemocnění ledvin a močových cest, při otocích a dně. Koupelí v odvaru z listů se s úspěchem využívá při léčbě revmatismu. Pro vysoký obsah vitamínu C se cení také v rekonvalescenci, šťáva z čerstvých plodů se osvědčila proti svědění. Odvar (vaří se asi 5 minut) se připravuje z 15 až 30 g drogy na 0,5 l vody, denně se pijí 2 sklenky. Jako léčivka se však dnes používá velmi zřídka.

Ozdobné kalichy se hodí do suchých vazeb, v poslední době se stávají favority při aranžování kytic. Na slunci ztrácí barvu, blednou.

Na světě roste více než sto dvacet druhů mochyně. Jedním z nich je i mochyně peruánská, jednoletá rostlina, jejíž jedlé sladkokyselé plody se používají čerstvé spíše jako ovoce nebo do salátů. Také se z nich připravují marmelády, kompoty, likéry, pudinky nebo zmrzliny. Dále se kandují a suší jako rozinky. Měchovitý kalich poskytuje bobuli dobrou ochranu a proto jej neodstraňujeme až do doby spotřeby. Protože hladká slupka zamezuje proniknutí cukru, je lépe bobule při zavařování několikrát předem propíchnout nebo rozpůlit. Tuto mochyni můžeme koupit pod rozličnými názvy (capuli, pasa capuli nebo aquaymanto), ale je dosti drahá, vyplatí se ji spíše pěstovat, naše podmínky jí plně vyhovují.

Zdroj fotografie: archiv autora



15.11.2005 - Jindřiška Kodíčková