Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Velikonoční recepty



Úvodník: Připravte si velikonoční pochoutky - velikonoční preclíky, medového zajíce a jidáše.

Článek:

MEDOVÝ ZAJÍC

250 g hladké mouky, 4 vejce, 2 dl zakysané smetany, 150 g medu, 1 lžička instantní kávy, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 kapka octa, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání

Med mírně zahřejeme, přidáme vejce, mouku, zakysanou smetanu a koření. Vše důkladně promícháme a přidáme sodu s kapkou octa, aby vypěnila. Pak do směsi vmícháme instantní kávu a ještě jednou pořádně promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na zajíce a pečeme při 180º C asi 30 minut. Hotového zajíce opatrně vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem.


JIDÁŠE

30 g droždí, čtvrt litru mléka, 2 kostky cukru, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 2 žloutky, 80 g medu, sůl, citronová kůra, tuk na potření plechu, 1 bílek, med na upečené jidáše

Z droždí, části vlahého mléka, cukru a mouky připravíme řidčí kvásek, na teple necháme vykynout. Máslo napěníme se žloutky, přidáme med, sůl, zbytek mouky a mléka, citronovou kůru a kvásek. Vypracujeme důkladně na těsto, které se nelepí na stěny kotlíku. Necháme vykynout a na vále vyválíme silnější plát. Pak kolečkem nebo oválkem vykrajujeme koláčky, které pokládáme na pomaštěný plech a ještě necháme nakynout. Poté je potřeme bílkem, povrch napícháme vidličkou nebo uděláme rádýlkem mřížky a pečeme asi 20 minut při 180 ºC. Ještě teplé pomažeme medem!

VELIKONOČNÍ PRECLÍKY

300 g hladké mouky, na špičku nože mletého zázvoru, 20 g droždí, 1/8 litru mléka, 2 kostky cukru, 50 g másla, 1 žloutek, tuk na plech, mák, kmín a sůl na sypání

Prosátou mouku smícháme se solí a zázvorem, vlijeme připravený kvásek z mléka, cukru a droždí. Přidáme rozpuštěné máslo a žloutek. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Z těsta uděláme tenké válečky, ze kterých pleteme preclíky, kroužky, brýle, copánky a jiné různé tvary. Hotové vkládáme do hrnce s horkou vodou a jakmile vyplavou, dáme na pomaštěný plech, posypeme mákem, solí, kmínem a ihned pečeme při 220 ºC dočervena.

Zdroj receptů: Vlasta, Top Víkend magazín

Zdroj fotografie: www.radio.cz



15.04.2006 - Petra Nachtmanová