Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Jídlo a způsoby stravování (1/6)



Úvodník: „Jsi to, co jíš. A to, jak myslíš. V těch dvou větách tkví hluboký smysl a člověk, kdyby je vzal do důsledku, tak by se podivil. Ale také zaradoval, neboť mnohá absurdnost, náhodnost a tajemnost by odkryla svou tvář.“

Článek: Ohledně jídla je napsáno nespočetně textů. Když jsem se já začal zajímat sám o sebe, uvědomil jsem, že způsobu života a myšlení, jež jsem v dětství přijal, cosi chybí. A když jsem si řekl, že to chci změnit, tak jsem se soustavně dostával k tématu jídla. Aniž bych se o to snažil či si uvědomoval jeho důležitost.

Jsi to, co jíš. A to, jak myslíš. V těch dvou větách tkví hluboký smysl a člověk, kdyby je vzal do důsledku, tak by se podivil. Ale také zaradoval, neboť mnohá absurdnost, náhodnost a tajemnost by odkryla svou tvář. A člověk by se pak dostal ke svému původnímu poslání, a tak smysluplnější činnosti.

Obecně se má za to, že člověk je všežravec (omnivore). Dle mého mínění to znamená tolik, že člověk je schopen jíst skutečně cokoliv. Člověk má však rozum a cít ve své svobodné vůli, a tak vlastním rozhodnutím určuje, co bude jíst. K tomu zde však jsou ještě přírodní zákony, které říkají, že jedny činnosti život podporují - jsou pozitivní a tvůrčí. Druhé jsou pro nás ve svém důsledku negativní a ničívé - vyvolávají totiž nemoc a smrt, což není ničím jiným, než přirozenou schopností přírody sebeléčení.1)

Z historie víme, že člověk byl v obzvláště tísnivých situacích schopný jíst vlastní exkrementy. Víme též, že byl schopný jíst i maso, zvířecí, ba i lidské. Nuže schopný toho je, a v tomto smyslu je všežravcem. Víme ale také, že maso je pro naše tělo cizorodou látkou.2) Víme, že na našem talíři to je látka nejen mrtvá, ale i obsahující hnilobné bakterie.3)

1) SINELNIKOV, Valerij. Dohoda s nemocí. Valentýna Lymarenko-Novodarská - Zvonící cedry: Praha 2005. ISBN 80-903302-4-X. S. 52.
2) Vědecky potvrzeno: lidský imunitní systém považuje maso za cizorodou látku [online]. OHZ 2004. In http://www.ohz.cz/Zpravy/maso_cizorode.html
3) OPITZ, Christian. Výživa pro člověka a Zemi [online]. Aviko invest: Praha 2002. ISBN 80-903085-0-3. In http://www.sweb.cz/mudryprstu/

Zdroj fotografie: Klára Klepáčková.



16.11.2006 - David Šeterle