Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Kulinářské víkendy



Úvodník: „Na světě je snad jen jedna činnost, při které si člověk přeje, aby výsledek jeho práce rychle zmizel.“ Tyhle slova vepsala v úvodu kuchařky samotná autorka knihy a onou činností je samozřejmě, jak jinak, myšleno vaření. Slova více než výstižná.

Článek:
Jako příležitostný kuchař a pozorovatel dění v kuchyni, jsem tuto kuchařku velmi uvítal a byl na ni velmi zvědavý. Autorkou krásně zpracované kuchařky je Helena Rytířová. Samotná kniha plná receptů je velmi poutavá a lahodící oku hned na první pohled. Je velkého formátu, vytisknutá na lesklém křídovém papíře a opatřena mnoha fotografiemi.

Na 315 stranách naleznete 49 nedělních menu dělené po měsících. Již název napovídá, pro jaké dny se tato kuchařka hodí, respektive recepty v ní obsažené. Samotná autorka uvádí, že neděle je dnem, kdy je na vaření čas, a protože uvedená jídla jsou náročnější (spíše časově než kuchařsky), je to ideální den. Každé menu se vždy skládá ze tří chodů. První je polévka, následována hlavním jídlem a menu je zakončeno dezertem. Celkové menu je chuťově sladěno, takže získáte přehled, co k čemu se hodí a co možno kombinovat. Recepty jsou většinou poměrně krátké, psané formou jako by s vámi autorka hovořila a radila Vám u plotny (přidej vejce a nech vařit…) a co je hlavní a nejvíce na kuchařce obdivuji je, že každý recept je opatřen bohatou fotogalerií.

Není uveden jen konečný výsledek, jak tomu bývá u jiných kuchařek, ale fotografie zahrnují důležité body v přípravě. Takže po celou dobu vaření můžete i vizuálně kontrolovat svůj úspěch nebo neúspěch. Velmi mě potěšilo složení receptů. Nejedná se o honosné pokrmy, kdy nákup surovin vyžaduje naditou peněženku. Jídla jako humr, nadívaní bažanti a jim podobná v této kuchařce opravdu nenajdete. Ale co zde určitě najdete je právě to vaše oblíbené jídlo. Recepty jsou průřezem „klasických“ jídel.

Každé menu v daném měsíci vychází vstříc ročnímu období, zvyklostem a tomu co momentálně roste na zahrádce. Takže recept na vánočního kapra naleznete jak jinak než v prosinci a štrúdl si podle této kuchařku upečete v podzimních měsících. Kuchařka dokáže uspokojit jak klasické strávníky, tak příznivce dobrých jídel. Ani úplný laik se nemusí obávat vařit podle Heleny. Helena uvádí pokyny pro zpracování mražené zeleniny, přípravu pokrmů jako je bramborová kaše a další základní informace. Zkušenější kuchař zase využije řadu tipů a poznámek k danému jídlu.

Kuchařka je velmi pěkně zpracovaná, obsahuje řadu skvělých fotografií a provede Vás celým rokem v podobě nedělních menu. Není co vytknout. Jestliže hledáte kuchařku „klasické“ kuchyně oživenou fantazií a umem Heleny Rytířové, je tato kuchařka právě pro Vás. Kuchařský um Heleny obdivují i její kamarádi a přátelé Michal Horáček, Petr Hapka, Miroslav Barták, Chantal Poullain-Polívková, vepsáni na zadní straně kuchařky. Tak proč by Vaši přátelé neměli obdivovat ten Váš?

Nedělní menu - kuchařka krok za krokem,Helena Rytířová
Fragment 2008

Zdroj fotografie: www.fragment.cz

09.10.2008 - Martin Mišo