Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Jak děti zabavit na Štědrý den aneb dekorace a cukroví na poslední chvíli



Úvodník: Právě jste zjistili, že vánoční výzdoba vašeho bytu je příliš chudá, a nebo byste jí rádi vylepšili a nemáte zrovna čas běhat po obchodech a shánět řetězy. Navíc ještě k tomu po cukroví se příliš zaprášilo a dekorativní talířky, jindy plné hojnosti, budou možná poloprázdné. Nevěšte hlavu. Nabízím dva jednoduché ale efektní typy na domácí výrobu řetězů a rovněž nepečené cukroví. Oboje má výhodu, že vše zvládnou i děti. Menším dětem pouze stačí pomoci s činnostmi jako stříhání, krájení a navlékání jehel.

Článek: Papírový řetěz
Co je potřeba:
Barevné papíry
Lepidlo na papír (ideální je „tyčinkové“ – není pak upatlaný ani papír ani děti)
Nůžky

Z vybraných barevných kombinací papíru vystříhejte proužky (délku volte podle toho, jak velká očka řetězu potřebujete, např. na větvičky ve váze doporučuji kratší a užší). Ty pak jednoduše natírejte na jednom konci lepidlem a spojujte. Stejným způsobem je pak spojujete mezi sebou a tím pádem vznikne řetěz. Pěkné je, když se např. střídají tři vzájemně sladěné barvy apod. Fantazii se meze nekladou.

„Pomerančový“ řetěz
Co je potřeba:
Kůra z citrusů (citróny, pomeranče, mandarinky), maximálně den stará po vyloupání
Z barevného papíru vystřižené hvězdičky apod (můžete obkreslit formičky na cukroví a vystříhat)
Nůž
Jehla
Nit

Kůru z citrusů (je očištěná, neobsahuje žádné zbytky dužiny) nakrájejte na malé kostičky o velikosti cca 0,5 cm – 1 cm. Navlékněte silonovou nit na jehlu, a udělejte hodně silný uzel na konci. Pak se navlékají kostičky kůry barevně po sobě (vnější kůrou vždy vespod), po deseti přidejte papírovou „ozdobu“ (ta je tak o velikosti 5-7 cm), kterou propíchněte dvakrát, kvůli stabilitě a efektu. Na konci doporučuji přivázat silnější provázek a udělat očko. Opět záleží, jak dlouhý řetěz chcete mít. Když zvolíte neutrální papírovou ozdobu, jedná se o celoroční a velmi efektní dekoraci.

Něco pro mlsné jazýčky

Kokosové kuličky (nepravé Rafaelo)
Co je potřeba:
200 ml slazeného kondenzovaného mléka
200 gramů strouhaného kokosu
+ kokos na obalení
loupané mandle


Strouhaný kokos rozmixujte tyčovým mixérem, pak k němu přilijte kondenzované mléko, promíchejte a dejte do lednice asi na 30 min. Ze ztuhlé hmoty vytvářejte placičky, do které vždy zamáčkněte mandli a pak dotvarujte do kuličky, jíž nakonec obalte ve strouhaném (nemixovaném) kokosu. Hotové cukroví by se mělo udržovat v chladu (např. já je mám v krabici na balkóně)

Foto: www.orange-e-shop.cz

24.12.2008 - Martina Bittnerová