Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Nejsem žádná brambora



Úvodník: hlásí do světa bramboříky okouzlujícími nádhernými květy bílé, růžové i červené barvy. Prostý název brambořík dostal podle podobnosti hlízy k bramboru, ale je více příbuzný se žlutým petrklíčem - obě rostliny patří do čeledi primulkovité- prvosenkovité.

Článek:
Světlo a hlavně chladno milují kvetoucí cyklámeny. Přetopené a suché paneláky vůbec nemusí, pokud vůbec vykvetou, tak vytahují do výšky a rychle odkvétají. Pocházejí totiž z východního Středomoří a proto preferují světlá, nikoli slunná, a poměrně chladná místa. Daří se jim v nevytápěných halách, studených sklenících nebo mezi okny při teplotě mezi 5 °C až 15°C, vyšší teplota jim škodí. Jen při zajištění těchto chladných podmínek dlouho a krásně pokvetou. Zaléváme je odraženou měkkou vodou do misky, přebytečnou asi po hodině slijeme. Nerosíme a nezamokřujeme srdéčko, hrozilo by vyhnití celé rostliny. Odkvetlé květy a zavadlé stonky odstraníme vykroucením.




Po odpočinku znovu pokvete
Mnoho lidí brambořík po odkvětu vyhodí. To je ale škoda, jedná se o vytrvalou rostlinu, kterou můžeme opět přivést k růstu a květu. Po odkvětu (březen, duben) postupně omezujeme zálivku, zaschlé listy opatrně odstraňujeme a brambořík uvedeme do klidové periody. Přes léto můžeme hlízu v květináči zapustit na stinném místě do země. Během srpna pozorujeme na vrchní části rašení lístků. Hlízy vyndáme a přesadíme do čerstvé zeminy. Vhodnou vytvoříme smícháním listovky, humusu , rašeliny a písku v poměru 3:1:1:1. Hlízu úplně nezahrneme, jedna třetina zůstane nad úrovní půdy.



Zkuste brambořík množit
Množení semeny je poměrně snadné během celého roku. Protože klíčí ve tmě, nádobu s vysetými semeny přikryjeme a udržujeme mírně vlhkou při vyšší teplotě, tj. asi 18-20ºC. Mladé vzrostlé rostlinky citlivě přesadíme a umístíme na velmi světlé místo chráněné před přímými slunečními paprsky. Bramboříky můžeme množit i dělením starších hlíz. Ty rozřízneme, necháme dobře zaschnout, poprášíme dřevěným uhlím a opět zasadíme. Tento způsob je náročný, rozdělené hlízy jsou náchylné k hnilobě.



Jednodušší asi bude pro brambořík zajít do květinářství. Nabídnou nám z mnoha kultivarů, jež mají drobné nebo velké, roztřepené či celokrajné, bílé, červené, růžové nebo lososové květy. I listy nejsou jen zelené, může je zdobit mramorování bílými žilkami.


Foto: archiv autorky





27.01.2009 - Jindřiška Kodíčková