Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - O čaji s neratovickým čajovníkem Danem Pelejem



Úvodník: Pokud vás zajímá, jaký čaj je třeba zdravé pít a jiné otázky týkající se čaje a čajoven, určitě se zastavte u následujícího rozhovoru.

Článek: Pití čaje někdo nazývá meditací, já bych řekla spíše, že ta chvilka u čaje nabízí možnost si popřemýšlet sám nad sebou, nicméně čajovny jsou spíše o tom, že se tam člověk sejde s přáteli. Takže jak to s tím čajem vlastně je? A komu a k čemu jsou tedy čajovny určeny? Kupříkladu v kavárnách se lidé už dávno nesetkávají kvůli kávě. Lze podobně chápat i funkci čajoven?

Zprvu tedy meditace a přemýšlení nad sebou samým je tatáž věc. Meditace je jen názvem a meditace může být cokoli, co se odehrává v jedinci při soustředění pozornosti na sebe sama. Ale to nebylo předmětem otázky. V podstatě všechny vyjmenované možnosti jsou účelem čajovny. Někdo jde po čajovnách za chutí čaje a ochutnává kvalitu. Jiný jde popřemýšlet. Další jdou podebatovat. Myslím, že je to prostě místo klidu, kde se dá cokoli, takový obývák někde jinde.


Použiji znovu paralelu s kavárnami. První kavárna vznikla v Praze už v 18. století. Víte, kdy vznikla první čajovna v Čechách? A kdo ji založil?

Přiznám se veřejně bez mučení, opravdu přesně nevím, ale kolem roku 1995 už se
tu něco dělo. Určitě to byli první lidé ze spolku milců čaje a jejich Dobré čajovny. Z nich asi nejstarší bude na Václaváku. Ale dnes je po Čechách na 290 čajoven, to mohu říci přesně.


V zimě si na čaj každý rád zajde, ale co v létě? Existují nějaké osvěžující nápoje, jimiž může návštěvník v létě v čajovně svlažit hrdlo?

Je to sice trošku scestné chladit se v létě studeným, protože jde jen o prvotní efekt ochlazení. Mohu v létě doporučit opravdu i teplý čaj. Tělo totiž začne reagovat ochlazováním zvnějšku, takže sice první moment se člověk orosí, ale pak je mu blaze, což v opačném případě do sebe můžete páčit horem pádem studený a stejně se upečete. Samozřejmě, že existují i studené čajíčky. Zaleží na čajovníkově fantazii a chuti experimentovat. Doporučuji se v létě
stavit, protože mívám dobrý tzv. „leďáky“.


Co si myslíte o tom, když čajovna zahrne do své činnosti i různé programy – hudbu, přednášky, meditace atd… Má „čajový“ národ návštěvníků vůbec o něco podobného zájem? Neruší to trochu onu meditaci, či touhu si v čajovně popovídat se známými a ne poslouchat nějaký „neobjednaný“ program?

Lidi mají rádi zpestření a program. Není to proti vůli, přijdou ti, co rádi takovou akci navštíví. A zas tak moc se jich určitě nepořádá, aby se brzdil provoz čajové pohody.


Řekla bych, že většina Čechů je trochu v oblasti čaje poznamenaná. Bylo v domácnostech zvykem, že se jeden pytlík vykoupal ve vodě několikrát. A navíc se jednalo obvykle o tzv. „boťák“ Pigi čaj. Moje babička si ho kupuje třeba dodnes a nedá si vysvětlit, že by ho pít neměla. Jaké je tedy správné „používání“ čaje v domácnostech. Musí mít navíc člověk všechny nezbytné propriety jako bambusová sítka apod., aby si mohl připravit dobrý čaj?

Každý dělá sám, co uzná za vhodné, takže neberme starším generacím jejich zvyky. Na vše si musí každý přijít sám. A ne každý se rád mění. O správném používaní není možné mluvit, vše je zcela individuelní. A co se týče proprietek, jsme národ podnikavý a není nad tvořivou improvizaci, většinou si lidé vytvoří svůj způsob přípravy. Takže nemá cenu určovat pravidla.



Jaký čaj z nabídky těch „krabičkových“, které si můžeme koupit v obchodech, považujete nejlepší. Je to třeba značka Pickwick, nebo Jemča? Který by se dal označit za čaj slušné kvality? A kterým bychom se měli spíše vyhnout?

Řekl bych, že pytlíkové čaje jsou převážně dobrý byznys a proto ani pytlíkové bylinkové směsi z lékárny nedoporučuju. Když to řeknu nahrubo - zameteno pod čajovými stroji a hurá do pytlíku. Ale to většinou nikoho, nebo málokoho zajímá. Lidem jde dnes o čas a peníze a obojího sypaný čaj vezme dost značně. To však musí člověk pochopit, v čem to kouzlo spočívá.


Někdo tvrdí, že nejzdravější je čaj zelený,někdo to vyvrací. Co tedy poradí odborník neznalému čtenáři?

To je pravda, skutečně zelený čaj je nejzdravější, ale zase jen opravdu ty kvalitní. Ty udělají velký pořádek v organismu. Ale to zase není jen o čaji, ale o veškeré změně životních hodnot a cílů.


Záleží skutečně tolik na přípravě tohoto nápoje, abychom docílili skutečného požitku, nebo stačí vymáchat pytlík a je to… Neumím si totiž představit, že bych měla s čajem dělat takové „psí kusy“, jako dělají v čajovnách.

Něco málo zásad je, ale není to zas tak nafouklé, jak to vypadá.


Myslíte si, že pití čaje a čajová kultura vůbec je určitá životní filosofie?

Filozofií ano, jak samostatnou, tak je částí určitého celku plného žití. Je velkým pomocníkem, ale ne zásadním. Není nic, co by mohlo být to nej, vždy se celek skládá z kousíčků. I změna života vyžaduje víc, než jen si přečíst pár řádek. Je to o změně celkové, očištěním kousku z obrovského celku ničeho nedosáhneme. Ale vždy je někde začátek té změny, takže proč ne zrovna u čaje.

27.01.2004 - Martina Bittnerová