Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Čím se zahřát v zimě?



Úvodník: V období před Vánoci i spousta Čechů, ač pivařů, dává přednost teplejším nápojům. Kromě klasického svařáku či punče vás ale může „nakopnout“ švédský glögg, medový punč, rychlá horká hruška nebo krémová čokoláda.

Článek:
Glögg
Co potřebujeme:
0,75 l červeného vína, půlku citronu, 2 pomeranče, 85 g cukru, 1 svitek skořice, 2 lžičky kardamonu, 10 hřebíčků, 100 g rozinek a 100 g mandlí

Postup:
Víno nalijeme do hrnce, přidáme svitek skořice a ponoříme bavlněný sáček s kardamonem. Směs zahříváme skoro k bodu varu. Poté, kdy je směs horká, odstavíme hrnec z ohně, přidáme cukr, hřebíček, šťávu z půlky citronu, citronovou kůru nakrájenou na větší kousky (abychom ji mohli případně vyndat) a nakonec do vína ponoříme na kolečka nakrájený pomeranč. Necháme asi pět minut odstát.
Nápoj podáváme v menších kalíšcích, do kterých si předem připravíme pár rozinek a mandlí, které zalijeme připraveným glöggem.

Punč z medu
Co potřebujeme:
0,75 l medu, 1 l vody, šťávu z jednoho pomeranče, 0,75 l rumu

Postup:
Do hrnce vlijeme med a postupně vmícháváme vodu. Směs vaříme zhruba 30 až 45 minut. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme přes plátno, protože med zanechává ve směsi tužší hmotu. Poté přilijeme rum a šťávu z pomeranče a můžeme podávat.

Horká čokoláda
Co potřebujeme:
8 šálků mléka, 8 lžiček kakaa, 12 lžiček cukru, hořká čokoláda

Postup:
Do hrnce nasypeme kakao a cukr. Zalijeme trochou studeného mléka, abychom mohli vyšlehat směs dohladka (pak se nevytvoří hrudky). Postupně dolijeme zbytek mléka. Směs zahřejeme až je horká. Poté odstavíme z ohně a naléváme do připravených šálků. Posypeme strouhanou čokoládou a počkáme až se rozteče po povrchu. Pak můžeme upíjet.

A na závěr něco pro rychlé zahřátí!

Horká hruška
Co potřebujeme:
1 l hruškového džusu, 4 panáky rumu, 5 lžiček cukru

Postup

Hruškový džus dáme svařit s cukrem a těsně před varem směs odstavíme. Poté dolijeme rum.

Foto: www.brighthopechurch.com


08.12.2009 - Aneta Šimonková