Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - 3 recepty, bez kterých nejsou Vánoce Vánocemi



Úvodník: Co vám nesmí na stole během Štědrého dne chybět? Vánočka a kapr! Připravili jsme si pro vás tři méně tradiční recepty na kapříka k večeři, rybí polévku a samozřejmě i sladkou snídani - s bonusem na závěr!

Článek:

Recept číslo 1 - Staročeská vánočka
První recept jsme pro vás vybrali ze starých kuchařek a věřte, že uspěchané hospodyňky, které chtějí mít všechno hned za sebou, udělají lépe, koupí-li si vánočku v obchodě. Ale ty, které se odhodlají, čeká na jazyku slast!

Potřebujeme:

půl kila polohrubé mouky
150 g másla
100 g cukru
nastrouhanou citronovou kůru
vanilkový cukr, špetku soli a muškátového oříšku (nastrouhat)
25 g kvasnic
3 dcl mléka
4 žloutky, 1 celé vejce
80 g hrozinek (před pečením namočte do rumu)
50 g posekaných mandlí posekaných, několik celých
5 špejlí


Postup:
Mouku promícháme s máslem, poté přidáme sůl, cukr, kůru, vanilkový cukr a uhněteme. Smícháme kvásek z kvasnic, špetky cukru a části vlahého mléka. Všechno přilijeme doprostřed těsta. Do zbytku mléka rozmícháme žloutky, okapané rozinky a přilijeme k mouce. Vypracujeme ze všeho těsto.

Přikryjeme hadříkem a necháme kynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta utvoříme válec, ten rozdělíme na 8 stejných dílů. Vyválíme 4 díly na válečky a ty spleteme dohromady. Přendáme na vymaštěný plech. Poté vyválíme 3 díly na válečky a ty spleteme do copu. Cop položíme nahoru předešlého pletence. Poslední díl rozdělíme na dva a ty vyválíme ve válečky, které stočíme do sebe. Vánočku zajistíme špejlemi tak, aby pronikly těstem až k plechu. Použijeme celkem 5 špejlí, na každém konci jednu, a pak 3 s rozestupem nahoře. Necháme hodinu stát, poté potřeme vejcem s mlékem, obložíme mandlemi a opět přetřeme, již jen vejcem. Pečeme v troubě na 200 stupňů několik minut, poté již v mírnější teplotě cca hodinu. Před podáváním nezapomeňte na špejle!

Recept číslo 2 - Kapřík s rajčaty a paprikou
Vyděsil-li vás první recept určený hned na snídani, nebojte se, druhý je již jednodušší.

Potřebujeme:
4 porce kapra
1 lžíce oleje
1 cibule
400 g paprik
400 g rajčat
stroužek česneku
pepř, sůl, křen

Postup:

Cibuli nakrájenou na kolečka smažíme na oleji, přidáme na vlásky nakrájené papriky a na plátky pokrájená rajčata, podusíme, přidáme česnek, okořeníme a opět podusíme, až rajčata pustí šťávu. Potom do leča vložíme osolené porce kapra a dusíme do měkka. Podáváme s vařenými brambory, každou porci můžeme ještě posypat nastrouhaným křenem.

Recept číslo 3 - Rybí polévka
Někdo ji nenávidí, někdo ji miluje. K Vánocům ale patří, proto jí nemůžeme vynechat. Rybí polévka!

Potřebujeme:
2 hlavy z kapra
jikry či mlíčí
cibuli
petržel
2 mrkve
půl celeru
sůl, 4 kuličky nového koření, špetku muškátového květu
jíška z másla a mouky

Postup:
Očištěné hlavy z kapra povaříme, přidáme zeleninu (vcelku), sůl, nové koření a 2 litry vody. Vaříme asi hodinu a 15 min. Vývar přecedíme, uvařené hlavy obereme, přidáme do přecezeného vývaru a povaříme. Přidáme muškátový květ a mlíčí či jikry. Povaříme a vmícháme jíšku z másla a mouky.

 


 


Pokud se vám zdá receptů málo, neváhejte se podívat i na naše starší tipy. Zde je jejich vánoční přehled:

Vánoční redakční recepty – trdelník a pečené kaštany
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=8520

Vánoční redakční recepty - polévka s játrovými knedlíčky
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=8522

Vánoční redakční recepty - pár nápadů pro znuděnou pracující ženu
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=8510

Vánoční redakční recepty – sváteční hrachová polévka
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=8516

Vánoční redakční recepty: Štědrovečerní kuba
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=8528

Vánoční redakční recepty: Přehnali jste to se smaženou rybou?
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=8553

Recept na španělské vánoční cukroví - turrón
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=7138

Vánoční recepty
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=3505

Vánoční koktejly
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=3504

Dobrou chuť!





Foto: Pixabay 



18.12.2023 - Michaela Wilhelmová