Informace o nezdravém vlivu rychlého způsobu života nás zahlcují v podstatě denně. Možná, že by si mnozí z nás ani nevšimli, jakým způsobem žijí, kdyby se jim nenaskytla tato zpětná reakce. Pokud vás různé články nebo jiné texty už unavují a projedete je tzv.
fast, abyste se nedozvěděli o dalších nemocech, které na vás číhají, tak můžete zvolnit. Zkuste se na situaci podívat tak, jak ji reflektovali jiní. Vezmeme si dva příklady, přičemž ten první se snaží
fast kulturu alespoň trochu zkultivovat, dát jí punc zábavy a lehce vnuknout něco z tradic. Druhý případ pak nabízí návrat k tradicím.
Je zvláštní, že něco, co dříve bylo běžné, se nyní musí vracet jako trend. Čtěte
slowly…
Redesign fast produktů Na trend
fast doby upozornil designér
Maxim Velčovský, jehož diplomová práce v oboru keramika a porcelán na Vysoké škole uměleckoprůmyslové reflektovala produkty, které běžně užíváme při rychlém stolování.
Plastové kelímky na pivo nebo ty z automatů získaly v jeho podání ušlechtilejší materiál a brzy se porcelánové a skleněné odlitky nádob staly sběratelským skvostem milovníků designu. Porcelán neminul ani
papírové tácky, na kterých se často vyjímají klobásy s hořčicí a navíc je můžete sehnat i s dalším tradičním prvkem – cibulákovým vzorem. Do porcelánové třetice pak spadá i další kelímek, tentokrát
ve tvaru spodní části PET lahve coly. Je libo další variantu? Nebuďte troškaři a pořiďte si ji rovnou ve zlatě. Výše zmíněné produkty si můžete prohlédnout v designshopu
DOX by Qubus v galerii DOX v pražských Holešovicích nebo navštivte studio
Qubus v Rámové ulici v Praze 1.
Ve studiu Qubus. Dříve se tu spodek PET láhve vyjímal vedle dalšího Velčovského díla - pozlacené busty Lenina. Vpravo pak vidíme porcelánové obměny kelímku.
Skleněné obdoby kelímku z plastu seženete i jako "sommelier" sklenice na víno (vlevo). Vpravo je vystavena i cibuláková varianta PET láhví a cibulákové tácky.
Fast foodům možná brzy odzvoní, přichází totiž Slow food!
Jak název napovídá, jedná se o protipól rychlého stravování. V osmdesátých letech minulého století založil italský novinář a gastronom
Carlo Petrini hnutí
Slow food, kterým chtěl jednak reagovat na stále více se rozrůstající síť podniků s rychlým občerstvením a zároveň upozornit na to, že pořád ještě máme nějakou kulturu stolování, která by neměla být vytlačena právě těmi fast foody. Hnutí, které prosazuje zejména
zachování kultury stolování, podporuje
tradiční pěstování surovin a následně i výrobu pokrmů,
ochraňuje drobné výrobce (např. zemědělce) a v neposlední řadě patří mezi jeho zájmy i
ochrana přírody, si postupně získávalo své příznivce po celém světě. A v Itálii hnutí dokonce otevřelo i Univerzitu gastronomie, kde můžete studovat tříletý obor nebo absolvovat jednoletý kurz.
V Čechách vzniklo tzv. Konvivium Slow food (
pozn.: z latinského convivium, které vyjadřuje vzájemnou pohostinnost) v roce 2000. Mezi jeho aktivity patří např. různá setkávání a semináře, kde veřejnost poznává nejen nové, ale naopak dnes již opomíjené způsoby přípravy jídla, na svých stránkách nabízí přehled osvědčených českých restaurací a distributorů kvalitních pokrmů a informuje o dění v oblasti slow food po celém světě.
Nejvěrnějším zrcadlem způsobu života je náš zdravotní stav. Zkuste kultuře stolování vrátit důstojnost a uvidíte, že si pak nejen více vychutnáte jídlo, ale i život.
Zdroje: www.qubus.cz www.slowfood.cz Foto: Aneta &Simonková (interiér studia Qubus v Rámové ulici)