Nezapomeň na pětadvacátý dodatek ústavyLáska s příchutí šansonuO chválu stojím!!! Moc. A přece…Léto je, kdyžZpěv horského potokaNech se unést fantazií v Kadani nebo online
TENKRÁT V MEXIKU - TV tip – mstitel s kytarovým pouzdrem znovu na scéněShahab Tolouie se vrací s další kapitolou projektu Moje cestaFestival ARCHITONY inovativně kombinuje hudbu a architekturuDas Filmfest ve 3 českých městechZatloukání hřebů – znepokojivý horor Viléma KoubkaPříběh kolouška Bambi v novém kabátěZázračná písně krajina završuje 20leté putování Anety LangerovéKdyž jsme byli sirotci85 roků by bylo spisovateli Jiřímu NavrátiloviUmění prostého života? Návod k použitíPravda o medu: Nenechte se zmást mýtyPříběh monstra 20. století – Goebbels
Fazole jsou přímo nadupané vitamíny. Pravda, někomu způsobí nepříjemné nadýmací chvíle, ale třeba fazolomilní Brazilci by si poklepali na čelo: jak jich v Čechách můžeme jíst tak málo? Inspirujte se třemi recepty a fazolky uvařte hned zítra!
Jako první můžete zkusit fazolky (nejlépe bílé) na slanině a s vařenými vejci
Co budeme potřebovat?
půl kila fazolí, 4 vajíčka uvařená natvrdo, 1 pórek, sůl, pepř, stejnou váhu anglické slaniny jako kolik je fazolí. Dále špetku cukru, trochu octa a kdo nemá odpor ke kopru, může si připravit i několik snítek.
Jak na to?
Fazole uvaříme doměkka (klidně i den předem). Scedíme je a zamícháme dohromady s pórkem pokrájeným na kostičky. Posolíme, opepříme, pocukrujeme a okyselíme octem. Uvařené fazole slijeme a promícháme je s kolečky pórku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, troškou octa a uchováváme teplé. Slaninu nakrájíme na devět silnějších plátků. Osm plátků nakrojíme z jedné strany a opečeme na pánvi dokřupava. Olej nepřidáváme, slanina je tučná sama o sobě. Devátý kousek nakrájíme na tenké nudličky, které opečeme a vmícháme do fazolí. Až fazole naservírujeme, naaranžujeme na ně na plátky nakrájená vajíčka i plátky slaniny. Můžeme ozdobit větvičkami kopru.
Fazole nezbožňují jen Brazilci, ale i Bretaňci. Právě od nich pochází další recept
Co budeme potřebovat?200 gramů fazolí (nejlépe opět bílých), 25 gramů sádla, 15 gramů hladké mouky, 1/4 kostky masoxu, větší cibule, stroužek či dva česneku, pepř, sůl, ocet, cukr, malý rajčatový protlak nebo čtyři lžíce kečupu, petrželka, nejlépe čerstvá.
Jak na to?
Fazole uvaříme doměkka. Scedíme, ale vývar zatím nevyléváme. Naopak - dokud je teplý, vhodíme do něj masox a rozmícháme. Na sádle zpěníme na malé kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme postupně vší moukou a za stálého míchání smažíme dozlatova. Podlijeme vývarem z fazolí, přidáme rajský protlak nebo kečup, utřený česnek, pepř, sůl a pár minut povaříme. Vznikne nám omáčka, kterou posolíme, okyselíme a i trochu osladíme cukrem. Vmícháme do ní uvařené fazole a necháme opět přejít varem. Nakonec zdobíme najemno nasekanou petrželkou. Doporučovanou přílohou je bílý chléb.
Druhý receptový výlet směr Bretaň, tentokráte salátový a velmi jednoduchý
Co budeme potřebovat?
plechovka červených fazolí v nálevu, 1 větší cibule, 200 gramů anglické slaniny, 3 lžíce kečupu, lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, lžička sojové omáčky (v nejhorším magi)
Jak na to?
Cibulku s anglickou slaninou nakrájíme na středně velké kostičky a společně orestujeme. Fazolky v plechovce slijeme a poté vyklopíme na slaninu s cibulkou. Minutu až dvě restujeme dál a poté přidáme zbytek přísad. Do tří až čtyř minut je salát hotov. Podáváme teplé nebo studené s pečivem.
Dobrou chuť!
Obrázek: http://biozahrada.unas.cz
Copyright © 2001 -
2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.