Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 13.2.2025, svátek má Věnceslav 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak uvařit řecké speciality? Naučíme vás spentzofai i chobotnici na víně

06.09.2011   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak uvařit řecké speciality? Naučíme vás spentzofai i chobotnici na víněTelevizní kanál Travel Channel chystá na září premiéru pořadu Vůně Řecka. Jeho tvůrci nám vyzradili tajemství řecké kuchyně. Chystejte prkénka a pánve, recepty na lahůdky jsou od tamních šéfkuchařů!

1. recept: Chobotnice na víně

Recept pochází z vyhlášené restaurace Kritikos v Ouranopoli. Vyzvědět se ho podaří moderátorovi Charliemu Ottleyovi.


Na 4 porce potřebujete:

1 středně velkou chobotnici (důkladně omyjte a nakrájejte na kousky zhruba o velikosti sousta)
4-5 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
Čerstvou rajčatovou šťávu (vymačkejte ze 3-4 velkých oloupaných a rozmačkaných rajčat)
Rajčata nakrájená na kostičky (oloupaná a zbavená semínek)
1 polévkovou lžíci cayenského pepře
Sůl na dochucení
3-4 stroužky česneku (najemno nakrájené)
Svazek petržele, najemno nasekané
1-3 bobkové listy
1-2 kávové lžičky bílého vinného octa
½ sklenice bílého vína

Chobotnici vložte do velkého hrnce spolu s rajčatovou šťávou, nakrájenými rajčaty a extra panenským olivovým olejem a na středním ohni uveďte do varu. Nechte chvíli povařit, chobotnice vyloučí vlastní šťávu, takže není třeba přidávat vodu.

Jakmile je chobotnice měkká, přidejte polévkovou lžíci cayenského pepře, česnek, polovinu petržele a několik bobkových listů, sůl, kávovou lžičku bílého vinného octa a půl sklenky bílého vína.

Nechte alkohol 5 minut odpařit a pak zmírněte oheň a nechte probublávat.

Pokapejte chobotnici pár kapkami extra panenského olivového oleje, posypte najemno nasekanou petrželkou a ihned podávejte.


 
2. recept: Spentzofai (ostré párečky s paprikou)

Recept pochází z uznávaného hotelu a restaurace Kritsa v Portarii. A kdo ho ulovil? Opět Charlie Ottley.

Na 2 porce potřebujete:

2 párky (pokrájené na kousky o velikosti sousta)
Sůl a pepř
Chilli paprička
½ kg zelených paprik (pokrájených na plátky)
2 rajčata (najemno nakrájená)
1 šálek olivového oleje

V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a několik minut opékejte papriky, poté přidejte pokrájená rajčata, sůl a chilli papričku.

V jiné pánvi opečte párky, než budou dobře prohřáté, poté je přidejte do směsi paprik.
Uveďte do varu a nechte 5 minut lehce povařit.   
 

Pokud chcete o řecké kuchyni i o zemi samé vědět víc, laďte od pondělí 19. do soboty 24. září vždy v 19.00 Travel Channel a jeho pořad Vůně Řecka. Repríza pořadů je v neděli od 16:00.   
 
Zdroj: Eva Sedláčková / Channels.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0291 s