Plzeňské pivo se sice do Vietnamu již nějakou dobu dováží - údajně třeba v roce 2010 sem Plzeňský Prazdroj vyvezl 1500 hl oblíbeného ležáku, ale hanojská "puorka" je
první restaurací s kompletním českým zařízením. Na jejím vzhledu se podílel
architekt Jiří Hanzlík, který má s restauracemi PUOR již zkušenosti z jiných koutů světa. Kompletní zařízení dodala česká společnost
Lukrécius.
Jak vidíte z prvního obrázku restauraci snadno najdete podle
zeleného neonu a červené pečeti, které zvou do pivního ráje. Ty květiny před restauraci přinesli před slavnostním zahájením - podle místního zvyku - pozvaní hosté, kteří zaplnili všech
200 míst. Kromě médií byli přítomni reprezentanti hlavního města Hanoje, zástupci velvyslanectví okolních zemí Japonska, Číny a dalších a také krajané, kteří v Hanoji pracují.
Hosty při stupu do příjemně klimatizované budovy přivítala nablýskaná výčepní hlava se čtyřmi kohouty a vzorně vystavené sklo se známým logem. V tradičním duchu
restauraci otevřel přípitek plzeňským ležákem Pilsner Urquell a předání symbolického dárku – podkovy pro štěstí. Ta má restaurant chránit před zlými silami, a navíc se značkou Pilsner Urquell přímo souvisí. Patřila totiž pivovarskému koni, který plzeňské pivo rozvážel v začátcích jeho historie.
Jak došlo k nápadu otevřít pivnici právě v Hanoji?
„Za svého pobytu v někdejším Československu jsem poznal české pivo a po návratu domů mi začalo chybět," vyznal se majitel
Ngo Hong Chuyen (na fotografii uprostřed). Pan Chuyen je konzulem České republiky v Ho Či Minově městě a dosud provozoval již dva pivovary, kde nabízel i Pilsner Urquell. Otevřít velkou "českou" restauraci byl jeho velký sen a jak říká:
"Je to pro mě velký den.“ Spolu s ním - jak vidíte na fotografii - se zahájení zúčastnil
Steven Hegarty ze SABMilleru (vlevo), který se stará o rozvoj značky Pilsner Urquell ve Vietnamu a nemohl chybět
starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka (na fotografii vpravo).
Za půllitr ležáku Pilsner Urquell zde návštěvníci zaplatí v přepočtu asi 75 korun. Pokud jde o jídla,
jídelníček sestavil český šéfkuchař Václav Pach. Menu obsahuje vedle zástupců vietnamské a mezinárodní kuchyně také typická česká jídla, například vepřové výpečky s cibulkou, smažený sýr, řízek, grilovanou vepřovou krkovici, dršťkovou polévku zde zvanou „sup bao tu“, pochutiny k pivu jako utopence či bramborák.
„Nejsem zde poprvé a tak vím, že česká kuchyně si sem cestu najde,“ prozradil šéfkuchař restaurace.
Ukázku z jídelního lístku pak na závěr najdete na přiložené fotografii.
Zdroj: Public Eye a Jiří Mareček, Plzeňský Prazdroj