Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 5.10.2024, svátek má Eliška 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Štěstí zvané mangold - recept na skvělý koláč

04.07.2014   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Štěstí zvané mangold - recept na skvělý koláčRedakce Webmagazínu mi umožnila, abych tuto rubriku zpestřila o své občasné výlety do gastronomického světa. Mým věrným druhem na cestách bude především hledáček fotoaparátu v mém mobilu. Jsem sice kuchařka ryze domácí a amatérská, ale s o to větším nadšením se vrhám do nových objevných dobrodružství. Mé snažení výrazně ovlivňuje skutečnost, že nebydlím momentálně ve velkém městě, tudíž si nemohu od plotny odskočit pro čerstvé krevety, zato si často a ráda odskakuji pro ovoce a zeleninu na naši zahradu. Při její údržbě se snažím vyhýbat chemii a řídit se obyčejným selským rozumem. Snad proto jsem si hned na úvod vybrala úžasnou rostlinu a pro mnohé lidi, jak jsem zjistila neobjevenou, mangold.

&Spenát zná totiž opravdu každý, ale na jeho méně „slavného bratříčka“ se trochu zapomíná. U nás na záhoně se mu ale výborně daří a na rozdíl od špenátu mohu sklízet stále ještě výnosy ze sadby, kterou jsem zrealizovala před třemi roky. &Spenát je samozřejmě jemnější, jenomže mnohdy rychle nabíhá do květu a musí se zlikvidovat, protože hořkne. Mangold přežije téměř všechno, tudíž mě vždycky na jaře odmění čerstvými listy, které lze sklízet až do podzimu. Pochopitelně je pak využívám do různých jídel a nejraději do slaných koláčů.

Variace na jogurtovou pizzu

Tento recept jsem objevila v jednom magazínu o vaření. Pizzou bych to rozhodně nenazývala, ale výsledek mě příjemně překvapil. Předpis jsem si ale poněkud upravila podle svého a už ho několikrát úspěšně vyzkoušela.

Na těsto si připravíme:
cca 200 g bílého jogurtu
cca 300 g polohrubé mouky
1 vejce sůl
½ balíčku prášku do pečiva (bezfosfátového)

Zcela klasicky vypracujeme těsto, vyválíme z něj placku a tu přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.

Při přípravě těsta dost záleží na tom, jaký použijeme jogurt. Poprvé jsem dala smetanový z Lidlu, příjemně krémové konzistence, ale tentokrát jsem měla k dispozici jen jogurt z Olmy, mnohem řidší a chuťově kyselejší. S tím „lidlovským“ se určitě lépe pracovalo. Navíc jsem teď do těsta inovativně nasypala trochu celozrnné mouky, protože bílou obecně používám velmi málo.

Když se tedy těsto povede a hezky sedí na pekáči, rozetřeme na něj směs cca 5 lžic bílého jogurtu a olivového oleje (tyto 2 ingredience nejprve promícháme v misce). Množštví oleje odhaduji od oka, nesmí to být moc řídké, což právě souvisí s hustotou samotného jogurtu.

A co dát na koláč?
sýr
cca 2-3 hrsti spařeného čerstvého mangoldu
cca hrášek z deseti lusků/hrst mraženého hrst vařeného
kuřecího masa
2-3 mladé cibulky

Na jogurtový základ by měl přijít nějaký sýr, osvědčily se mi plátky tzv. „mascarpone“, který se prodává opět v Lidlu (nikde jinde jsem je neviděla), v nouzi nejvyšší použijte plátky sýru, co máte zrovna v lednici. Poté rovnoměrně navrstvěte zeleninu a kuřecí maso. Na úplný závěr okořeňte, já kořením oreganem, protože bazalka mi na záhoně bohužel "lekla". Koláč peču na cca 160 stupňů (režim pizza v horkovzdušné troubě).

Hotové dílo hodné k jídlu poznáte bezpečně podle hnědých okrajů. Dobrá zpráva je, že tuto dobrotu můžete baštit nejen teplou, ale doporučuji si ji vzít klidně studenou na svačinu, pokud ovšem zbyde. U nás nikdy.

 

 



Fotografie: Martina Bittnerová


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2335 s