Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  neděle 13.10.2024, svátek má Renáta 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vše co byste měli vědět o víně

07.02.2015   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vše co byste měli vědět o víně

.... a nemáte se koho zeptat, vám vysvětlí v nové stejnojmenné publikaci nakladatelství Grada její autoři Pavel Pavloušek a Pavla Burešová. Sto čtyřiceti stránková knížečka s měkkou vazbou a mnoha fotografiemi potěší každého spotřebitele vína a pravděpodobně i zdatného vinaře.

Samozřejmě primárně nejde o to, jak víno pěstovat, ale spíš jak ho konzumovat, jak se orientovat v jeho odrůdách a chutích. To vše s důrazným zaměřením na moravská a česká vína, která jsou v každé kapitole zmíněna extra. Přesto mým zběžným okem vinařského laika se tu dozvím o víně opravdu úplně všechno.

Kniha začíná rozdělením našich vinařských oblastí, pokračuje rozlišením jednotlivých odrůd révy vinné světového i českého původu a pak přichází část zacílená na pěstování a výrobu vína. Tady se dozvídáme např. o vlivu půdních podmínek na víno a o důležitosti kvalitního uskladnění, ke kterému nechybí několik dobrých rad. Za velmi užitečný považuji také část popisující všechny údaje na etiketě.

Dostáváme se k tomu pro nás nejlákavějšímu, k samému srdci této vinařské knihy, k rozpoznávání a ochutnávání vín. Věřte, že pokud jste si doteď mysleli, že sommelier musí mít extra chlupatý jazýček, po zjištění množství barev (vzhledů), vůní a chutí vína vám tento odborník bude připadat buď jako génius nebo jako podvodník.

V závěru knihy se autoři rozepsali na téma servírování vína, které je při správném dodržení postupu vyloženě společenským rituálem. Následují zásady podávání vín, doporučení jejich kombinací se stravou (tzv. enogastronomie) a na závěr nechybí pár konkrétních receptů a také obecných rad na použití vína při vaření.

Přestože kniha se snaží odpovědět na všechny otázky o víně a je to gurmánský zážitek, kompletní být logicky nemůže. Chybí tu to nejdůležitější: praxe. Vlastní degustaci si budeme muset zrealizovat sami. Sommelier se z nás sice ani po přečtení knihy nestane, ale věřím, že i tak si budeme nyní umět víno lépe vychutnat. Žádný spěch a žádný strach. Kdo konzumuje víno v rozumné míře, byť pravidelně, vytváří ve svém těle vhodné chemické prostředí pro lepší fungování srdce. A i takové zajímavosti se v této stylově vytvořené publikaci dočtete.

Pavloušek/Burešová: Vše co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat
Grada Publishig 2015
foto obálky: grada.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.163 s