Náročný denNenaplněnáNezapomeň na pětadvacátý dodatek ústavyLáska s příchutí šansonuO chválu stojím!!! Moc. A přece…Léto je, když
Ukrajina, děti a zvon časuCo mě v září zaujalo na NetflixuDítě prachu zrozené ve válceTvorba Adrieny Šimotové a Adély Součkové na jedné výstavěGeniální výstava Tima Burtona se v pondělí rozloučí s Prahou. Ještě to stihnete!Dojemný a vtipný Malý velký pes ve filmovém zpracováníSpása ve formě audioknihŘeky Otomara DvořákaFotograf hvězd Bruce Weber vystavuje v Praze!Strhující výkon – Andrew Scott ve hře VáňaLéto v sítiEvoluce českého jídla – mimořádně záslužná a erudovaná publikace
.... a nemáte se koho zeptat, vám vysvětlí v nové stejnojmenné publikaci nakladatelství Grada její autoři Pavel Pavloušek a Pavla Burešová. Sto čtyřiceti stránková knížečka s měkkou vazbou a mnoha fotografiemi potěší každého spotřebitele vína a pravděpodobně i zdatného vinaře.
Samozřejmě primárně nejde o to, jak víno pěstovat, ale spíš jak ho konzumovat, jak se orientovat v jeho odrůdách a chutích. To vše s důrazným zaměřením na moravská a česká vína, která jsou v každé kapitole zmíněna extra. Přesto mým zběžným okem vinařského laika se tu dozvím o víně opravdu úplně všechno.
Kniha začíná rozdělením našich vinařských oblastí, pokračuje rozlišením jednotlivých odrůd révy vinné světového i českého původu a pak přichází část zacílená na pěstování a výrobu vína. Tady se dozvídáme např. o vlivu půdních podmínek na víno a o důležitosti kvalitního uskladnění, ke kterému nechybí několik dobrých rad. Za velmi užitečný považuji také část popisující všechny údaje na etiketě.
Dostáváme se k tomu pro nás nejlákavějšímu, k samému srdci této vinařské knihy, k rozpoznávání a ochutnávání vín. Věřte, že pokud jste si doteď mysleli, že sommelier musí mít extra chlupatý jazýček, po zjištění množství barev (vzhledů), vůní a chutí vína vám tento odborník bude připadat buď jako génius nebo jako podvodník.
V závěru knihy se autoři rozepsali na téma servírování vína, které je při správném dodržení postupu vyloženě společenským rituálem. Následují zásady podávání vín, doporučení jejich kombinací se stravou (tzv. enogastronomie) a na závěr nechybí pár konkrétních receptů a také obecných rad na použití vína při vaření.
Přestože kniha se snaží odpovědět na všechny otázky o víně a je to gurmánský zážitek, kompletní být logicky nemůže. Chybí tu to nejdůležitější: praxe. Vlastní degustaci si budeme muset zrealizovat sami. Sommelier se z nás sice ani po přečtení knihy nestane, ale věřím, že i tak si budeme nyní umět víno lépe vychutnat. Žádný spěch a žádný strach. Kdo konzumuje víno v rozumné míře, byť pravidelně, vytváří ve svém těle vhodné chemické prostředí pro lepší fungování srdce. A i takové zajímavosti se v této stylově vytvořené publikaci dočtete.
Pavloušek/Burešová: Vše co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat
Grada Publishig 2015
foto obálky: grada.cz
Copyright © 2001 -
2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.