Jak se ale tenhle
postrach hygieniků může dostat do kuchyně? Náhoda mu k tomu pomůže, a když v pravou chvíli potká lidského pomocníka - mladého smolařského učedníka Linguiniho - jeho kuchařská kariéra může začít. Pochopitelně tajně, vždyť co by tomu řekli bohatí mlsouni, kdyby zjistili, kdo jim dobroty vaří?
U zrodu filmu stál
český animátor Jan Pinkava. Už předtím natočil v proslaveném studiu PIXAR svůj Oscarem oceněný snímek GARIHO HRA a tak dostal od studia důvěru. Z jeho dílny jsou postavy, místa i kostra příběhu. Vlastní realizaci ale stále odkládal. Po čtyřech letech došla manažerům PIXARU trpělivost, přestali věřit, že je schopen projekt dotáhnout do konce, a režii svěřili
Bradu Birdovi (SIMPSONOVI, ŽELEZNÝ OBR či ÚŽASŇÁKOVI).
V cestě stála řada dalších překážek – animátoři museli podrobně
prostudovat poměry v podobné velké restauraci. Část štábu se tak vydala spolu s režisérem Birdym do Paříže, kde v prvořadých restaurací nahlíželi „pod pokličku“ kuchařům a projedli PIXARU značné peníze
. „Po takovém množství a po tak dobrých jídlech jsme se báli, že můžeme i umřít,“ smál se před novináři Bird. Pak už šlo o to
animovat krysy. Kvůli tomu zaplnili místnosti PIXARU desítky klecí s milovanými, leč pro někoho odpudivými zvířátky.
„Krysy jsou ohromně společenské, hrají si s vámi, klidně se vám schoulí do náruče,“ svěřili se animátoři.
Uvěřitelně neuvěřitelný příběh
dokáže potěšit každého, kdo má jen špetku fantazie. Nejde jen o děti, ti si malého chlupatého tvorečka zamilují, ale nejen jeho. Když rozježené vlasy Remyho člověčího přítele Linguiniho slouží jako volant pro jeho ovládání, je to nápad z rodu geniálních.
„Animovat Linguiniho byla opravdu zábava, protože pořád žasne, jakoby vše viděl poprvé v životě,“ svěřil se animátor David DeVan. Na své si však přijdou i dospělí. Hlavně ti mlsnější se nejen pobaví, ale zhlédnutí jim může přinést i
nové kulinářské objevy a být tak poučné
. „Museli jsme vytvořit to nejlákavější jídlo, jaké jste kdy viděli. Chtěli jsme, aby si diváci pomlaskávali a toužili po tom, aby šlo jídlo z plátna rovnou sníst,“ říká technický vedoucí Michael Fong.
A vysvětlení názvu filmu?
RATATOUILLE je typicky francouzské zeleninové jídlo z lilků, cukety, paprik a rajčat, pro někoho lahůdka, která však mnohým z nás může připomenout nechvalně známý „čvoch“ ze závodní jídelny. Nejde však ani tak o jeho chuť a vzhled, ale filmařům se hodil jeho název. Obsahuje totiž slovo
„rat“, což je anglický výraz pro krysu.
Dobrou chuť všem fajnšmekrům přeje redakce webmagazinu.
Fota: movieporter101.com, trendfilm.com
***********************************
RATATOUILLE
USA 2007, režie Brad Bird,
Uvádí NOVA v úterý 18. srpna od 20,20 hodin