Nezapomeň na pětadvacátý dodatek ústavyLáska s příchutí šansonuO chválu stojím!!! Moc. A přece…Léto je, kdyžZpěv horského potokaNech se unést fantazií v Kadani nebo online
TENKRÁT V MEXIKU - TV tip – mstitel s kytarovým pouzdrem znovu na scéněZázračná písně krajina završuje 20leté putování Anety LangerovéKdyž jsme byli sirotci85 roků by bylo spisovateli Jiřímu NavrátiloviUmění prostého života? Návod k použitíPravda o medu: Nenechte se zmást mýtyPříběh monstra 20. století – GoebbelsKdyž baron práší po MosteckuJeď, Britt-Marie, jeď!Ukrajina, děti a zvon časuCo mě v září zaujalo na NetflixuDítě prachu zrozené ve válce
Nejzdravějšími potravinami bezesporu jsou ty ovocné a zeleninové. Pokud si z čerstvého ovoce a zeleniny vyrobíme nápoj, dodáme tělu nejen spoustu vitamínů, ale zároveň i tekutin. Knihu receptů na zdravé domácí nápoje připravila na základě osobních zkušeností Sarah Cadji a do češtiny přeložila Eva Fuková.
V samotném úvodu knihy autorka popisuje, proč bychom vůbec měli začít odšťavnovat a zdůrazňuje, že důležitá je v této zdravé stravě především zelenina. Ovoce je používáno pouze doplňkově, obsahuje totiž hodně cukrů. Naopak zelenina obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které při pití zeleninové šťávy dostaneme do těla rychle a jednoduše, tekutá forma výrazně zjednoduší trávení. Nezměřitelnou předností zeleninových šťáv je jejich přínos vitality a zdraví, které se vám usídlí v těle jako vaše přirozená součást. Celý proces však nějakou dobu trvá. Autorce samotné to trvalo rok. Po roce pravidelného pití zeleninovo-ovocných šťáv se po období vyčerpání opět cítila zdravá, šťastná a plná energie. Kromě znalosti receptů tedy zavedení režimu této živé stravy vyžaduje i notnou dávku vnitřní disciplíny. Věřím, že ovšem právě kniha Sarah Cadji vám s odhodláním může pomoci.
V knize se nachází kolem padesáti receptů s ingrediencemi, postupem a fotografiemi. Důležité je, že jsou všechny rozdělené podle vhodností použití. Najdete tu tedy recepty v kategoriích "ranní, polední a večerní šťávy", doplňkově pak "speciální šťávy" a "panáky" vhodné pro určitou situaci - jako je posílení, hubnutí, detoxikace, proti stresu apod. Nakonec se tu nachází recepty v dalších speciálních kategoriích "koktejly" a "základy koktejlů" a "ořechová másla". Samozřejmě nechybí přesný popis ideálního odšťavňovavího postupu.
Na konci knihy autorka zařadila slovníček základních pojmů (např. "vláknina, antioxidanty, vitaminy") a jmenný rejtřík základních potravin s odkazy na konkrétní stránky, na níž najdete recept s danou potravinou.
Kniha je velmi logicky uspořádaná a zároveň velmi spontánní, vyvěrá z ní autorčino přesvědčení a nadšení pro tento způsob stravy. To vše s kombinací s pěknými velkými fotografiemi je určitě velice motivační. Není důvod autorce nevěřit, nakonec pití zeleninových šťáv je jednou z alternativních metod léčení rakoviny. Zeleninové šťávy našemu tělu jednoznačně prospívají a je nyní jen na nás, zda se necháme inspirovat zajímavými recepty, které pro nás Sarah Cadji připravila. Ne vždy bude jednoduché všechny ingredience do receptu sehnat, zvláště na maloměstě, na druhou stranu se tu nabízí velký prostor k vlastní kreativitě.
Copyright © 2001 -
2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.