Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 18.6.2024, svátek má Milan 

Hledej

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Okořeňte si zimní měsíce zázvorem!

31.01.2016   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Okořeňte si zimní měsíce zázvorem!„Je vážně skvělý. Zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Zázvorový sirup je zimní klasika a jeho výrobu zvládne opravdu každý. Během pár minut a z několika málo surovin vyrobíte lahodný nápoj. Zázvor navíc můžete využít hned dvakrát a připravit si kromě sirupu ještě skvělou kandovanou pochoutku,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Potřebujeme: 0,75 kg zázvoru, cca l,5 l vody, 2 větší citróny, 2 kg cukru
 
Postup: Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme na tenko nakrájený citrón a dáme vařit cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z 1 citrónu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.
 
Zázvorový sirup: Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.
 
Kandovaný zázvor: Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečící papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.   
 
Tajný tip: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citrónu a zalijeme horkou vodou. „Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření jako například celá skořice, hřebíček nebo i badyán,“ doporučuje Sabina Kmecová. 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0618 s