Online kurz tvůrčího psaníKráva a kreténJana Slaninová: Něco mi přeletí přes nos a řekne pišMEMENTO MORIListopad Spisovatelská inspirace
FOTOPOSTŘEHY: Pes mnoha tváříUkrajinské pohádkyVánoce u Čapků aneb Jak Karel a Olinka pekli cukrovíVaše teta tak mluvila s dětmi, pochopení většiny nečekejteŽivot pochází ze životaPlast je pastMistr hrůzy se narodil před 125 letyZ čeho je mi vážně moc smutnoOnline kurz tvůrčího psaníJana Slaninová: Něco mi přeletí přes nos a řekne pišTři havárie jednoho kolařeNeratov: Příběh kostela pro všechny
Dříve byly v módě jen šaty. Možná ještě účesy. No dobře, tak i auta. Dnes je moderní kdeco, ale kdo nežije jídlem, skoro jakoby nebyl. Fotky toho, co jsme si ukuchtili k obědu nebo za co jsme se plácli přes kapsu v drahé restauraci nás bombardují na Facebooku nebo Instagramu. A má to i své pojmenování. Foodporn. Na to vás ale nelákáme. Dnes je totiž jedním z kulturních zážitků také navštívit Food festival. Jenže který si vybrat? Přece jeden z prvních a osvědčených.
V kouzelném prostoru Královské zahrady Pražského hradu letos proběhne jubilejní X. ročník Prague Food Festivalu. 27-29. května budou mít návštěvníci unikátní možnost ochutnat pokrmy špičkových šéfkuchařů pražských i mimopražských restaurací z Maurerova výběru. Tento rok představuje v širším měřítku filosofii „Taste Waste“, prostřednictvím kterého se odsuzuje plýtvání v jakékoliv formě. Jaká je pozvánka?
10. výročí
Historicky festival vystřídal mnoho krásných míst v centru Prahy. V roce 2007 se dnes již tradiční třídenní svátek gastronomie konal na ostrově Kampa, následně jej hostily Slovanský ostrov, nábřeží u Karlova mostu a posledních šest let se koná na místě nejprestižnějším – na Pražském hradě. Výjimkou nebude ani tento ročník a Prague Food festival v Královských zahradách oslaví své 10. narozeniny.
Restaurace / druh kuchyně:
(nová) Adore restaurant / mezinárodní
Angusfarm / česká, steakhouse, mezinárodní
Aureole Fusion Restaurant / asijská, orientální, thajská, pacifická, mezinárodní
Café Amandine / francouzská
(nová) Etnosvět / vegetariánská, mezinárodní
Farma Košík / česká, regionální, slovenská
(nová) Gran Fierro / argentinská a mezinárodní
(nová) Hostaria / italská
Chateau Mcely, Piano Nobile / česká, mezinárodní
KOBE / asijská a steakhouse
La Bodeguita Del Medio / kreolská a mezinárodní
Le Grill, The Grand Mark Prague / česká, francouzská, středomořská
(nová) Mirellie / středomořská
Monarchie / česká, rakousko – uherská, mezinárodní
Oliva by Amandine / francouzská a středozemní
Rezidence GOLF / česká, mezinárodní
(nová) Sabores Tapas & Vinos
U Emy Destinové /mezinárodní
U &Stěpána / BIO, česká, steakhouse
Zátiší Group (Bellevue, V Zátiší, Žofín Garden) / česká, indická, mezinárodní
Nápoje
Lobkowicz
Pivovary Lobkowicz minulý rok načepovaly téměř 10 000 festivalových piv, na které se můžete těšit i tento rok. Gurmáni v areálu Pražského hradu budou mít příležitost párovat lahodné pokrmy s prémiovou řadou piv Lobkowicz. Vedle již tradičních a úspěšných položek Lobkowicz Premium Ležák a Lobkowicz Premium Nealkoholický bude připraven i skutečně černý ležák, tradiční pšeničné pivo, pivo typu Ale a stále oblíbenější kvasnicové pivo, které získalo prestižní ocenění Zlatá pivní pečeť 2016. Ani v letošním roce nebudou chybět pravidelné degustace a škola čepování piva.
Korunní
Zažitá představa, že vody chutnají všechny stejně, je zcela mylná. Rozdíly jsou v mnoha případech markantní a ne každá voda se například chuťově snoubí s vínem. Korunní je jako jediná minerální voda držitelem certifikátu Voda vhodná k vínu a tak téma voda a víno vzali za své. I zde ale platí určitá pravidla, a tak se například k šumivému vínu hodí jiný druh vody než k polosladkému bílému. Jak správně párovat vodu k vínu se dozvíte na baru Korunní. O pitný režim se postarají Fresh pointy, které budou rozmístěné v areálu zahrad, kde si návštěvníci budou moci na dalších čtyřech místech zakoupit přírodní minerální vodu s praktickým hangerem.
De’Longhi
Těšte se na ochutnávku pravého italského sametového espressa, nadýchaného cappuccina s bohatou mléčnou pěnou nebo krémovou horkou čokoládu z kávovaru De´Longhi PrimaDonna Elite. Díky tomuto kávovaru bude žhavou novinkou pro letošní rok příprava samotné kávy pomocí mobilní aplikace De´Longhi Coffee Link, kterou si již nyní můžete stáhnout do svých chytrých telefonů s operačním systémem Android a iOS. Firma De’Longhi navíc představí zcela novou akci "Braun pro děti".
Veuve Clicquot
Zveme Vás na navštěvu Veuve Clicquot Champagne lounge, místa jako stvořeného pro zpříjemnění dne a umocnění gastronomického zážitku skleničkou tohoto věhlasného šampaňského spolu s tím nejlepším výhledem na celou Prahu.
Hennessy
Již dvě a půl století Hennessy vyrábří svůj koňak na stejném místě, se stejnou péčí a touhou po dokonalosti. Jeho tajemství chrání již osmá generace master blenderů z rodiny Fillioux. Přijďte objevit kouzlo koňaků do Hennessy Cognac Baru.
Víno
Tento rok v areálu Královských zahrad dáváme přednost především domácím vinařům.
Tradiční moravská a česká vinařství sdružuje vůbec nejstarší vinařský svaz VINAŘSKÁ UNIE ČR, který za podpory Vinařského fondu ČR představí špičková moravská vína a přední tuzemská vinařství, jako jsou Bohemia Sekt, Chateau Valtice, Habánské sklepy, Mikrosvín Mikulov, Vinařství Baloun, Vinařství Bzenec, Vinařství Kovacs, Vinařství Reisten a Vinium Velké Pavlovice.
Sdružení Ekovín se zastoupením výrobců Vinařství Gotberg, Víno Marcinčák, Rodinné vinařství Kadubcovi, Vinařství SPIELBERG, Vinařství Sonberk a Templářské sklepy Čejkovice bude prezentovat biovína z ekologické produkce.
Nově se na festivalu samostatně představí známá značka Vinselekt Michlovský produkující velikou škálu krásných vín a snoubení vína s čokoládou.
Bary
Bodeguita del Medio
Čeká vás ukázka pravé Kuby. Můžete se těšit na školu tance pod taktovkou Maykel Eduardo Varona Talavera. Na baru se o Vás postarají ti nejlepší z české barové scény. Nebudou chybět originální kubánské koktejly jako Mojito, Cuba Libre, Cubata a další. &Séf kuchař La Bodeguita Del Medio Michael Simon bude prezentovat karibskou kuchyni, kde nebudou chybět pokrmy z darů moře, vynikajících plemen vepřového a hovězího masa a v neposlední řadě typický španělský pokrm Paella.
Prolog Bar
Nejnovější hit na pražské barové scéně "The Exceptional Cocktail Bar" - je výjimečné místo (nejen) pro výjimečné okamžiky! &Siroká nabídka exkluzivních destilátů, 21 signaturních koktejlů, které jsou originálním počinem z dílny místních barmanů. Některé koktejly obsahují jedlé zlato, při jiných můžete zažít kouřovou show, jiný vás příjemně nažhaví svou pikantností a možností vychutnat si jej přímo ze schránky bretaňské ústřice. Dobré pití jde ruku v ruce s moderní mezinárodní kuchyní. Na menu nechybí kaviár nebo terinka z foie gras, které jsou lahodným předkrmem před dalšími specialitami.
Delikatesy
Husí játra
Tradiční účastník festivalu nabídne široké portfólio této světově proslulé lahůdky v teplém i studeném provedení. Nebudou chybět Husí játra s jablky a cibulkou, ale
například i novinka: zmrzlina Foie gras.
Food Story
Unikátní obchod s výběrovými potravinami z celého světa, který je rozšířený o ovoce a zeleninu a je spojený s kvalitním stravováním. Do jejich konceptu patří také Bistro, salad a mozzarella bar, tapas či panini bar.
Bon Bon
Každý den festivalu se připravte na lžičkovou degustaci patnácti druhů teplých čokolád z různých lokalit, které se budou lišit nejen svým podílem kakaa, ale i různými druhy koření.
Král Sýrů
Zažijte sýrovou etiketu na vlastní kůži. Čekají vás perfektní kombinace specialit od Krále Sýrů s delikatesami připravenými špičkovým šéfkuchařem Vladislavem Stuparičem. Součástí chuťového zážitku bude i ochutnávka nejlepších českých a moravských vín.
Těště se na: Král sýrů Krémový, Král sýrů Nebeský a Král sýrů Hermadur.
Lindt
K degustacím bude Lindt nabízet 6 variant Excellence tabulkových čokolád – 70%, 85%, Chilli, Orange, Sea salt a novinku Mint. Letos ovšem nepůjde pouze o čokoládu. Sommelier k čokoládám doporučí i to správné víno!
Yogoterie
Každý zákazník si bude moci vytvořit lahodnou porci frozen yogurtu dle vlastní chuti. Ti, kteří dávají přednost zdraví, mohou využít širokou škálu čerstvého ovoce. Milovníci čokolády a mlsání si přijdou na své v podobě čokoládové polevy a neodolatelných oříškových a jiných posypů.
CocoKing
Milovníci čerstvého ovoce budou mít možnost ochutnat mladé kokosy, čerstvě lisovanou šťávu z cukrové třtiny, netradiční tropické druhy ovoce jako jsou: jackfruit, durian, dragon fruit, baby melouny, baby banány a další. Veškeré druhy ovoce nabízené k degustaci si bude možné odnést i domů.
Farma rodiny Němcovy
Farma produkuje velmi kvalitní mléko, které je obohacené o omega3 mastně nenasycené kyseliny a to přirozenou cestou. Pro výživu dojnic i ostatních zvířat je používáno krmivo bez obsahu GMO. Všechny zvířata mají navíc dostatek volného prostoru pro život. Dalším faktorem, který zaručuje jejich potravinám vysokou kvalitu a vynikající chuť je způsob zpracování vlastního mléka a masa, který je šetrný k životnímu prostředí.
Créme de la Créme
Cr?me de la Cr?me je tradiční italské řemeslné zmrzlinářství, které denně vyrábí několik desítek druhů zmrzlin z mléka, smetany a čerstvého ovoce. Každá zmrzlina má svou vlastní originální recepturu a má pečlivě vyváženou chuť i strukturu. Během experimentování s ingrediencemi samozřejmě objevují nové a netradiční chutě, které následně proměňují v pravé zmrzlinové delikatesy.
Kenwood Colosseum
Po loňském úspěchu budou mít návštěvníci opět jedinečnou možnost zažít moderovanou cooking show gastronomických mistrů v čele s držitelem dvou michelinských hvězd - s charismatickým chefem Morenem Cerdonim., který se zajisté rád podělí o své recepty a postupy. Vyzkoušejte jídla, které jsou nejen vynikající svou chutí, ale především připravené z těch nejzdravějších surovin.
Téma:
Menu Karla IV:
V květnu 2016 uplyne 700 let od narození českého krále a římského císaře Karla IV. Czech Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR si pro vás přichystá ve stánku Czech Tourismu tříchodové menu, se kterým pojede tým v říjnu na kuchařskou olympiádu do Erfurtu. Jídla budou inspirována gastronomií doby našeho významného panovníka. Nebudou však přehnaně historizující, ale naopak moderně pojatá.
Doprovodný Program:
Gran Fierro
Přesuňte se do Argentiny - země jedinečného masa připravovaného na grillu "parrilla". Ochutnejte vyhlášenou omáčku chimichurri (čimičuri) a koktejly. Chybět nebude ani argentinská hudba, která vám navodí tu správnou atmosféru.
Etnosvět
Etnosvět nabízí komplexní kurz rostlinné stravy zahrnující teoretickou i praktickou část. V teoretické části se seznámíte s celou problematikou rostlinné výživy od historie po současnost. V praktické části budete mít možnost přípravit jednotlivá menu podle ročních období a naučíte se základy rostlinné kuchyně pro každodenní život.
Dětský koutek
Prague Food Festival můžete navštívit i s těmi nejmenšími. Pro ně bude připravený dětský koutek a tak si budete moci projít celý areál bez starostí.
Apetit
&Skola vaření, setkání s celou redakcí, kuchařky Apetit s 20% slevou!
Relax Ceragem
Na masážních lehátkách Ceragemu zrelaxujete své tělo i mysl, načerpáte novou chuť k jídlu, zrychlíte trávení a po dlouhé chůzi ulevíte svým chodidlům.
Radiožurnál
Živé vysílání z festivalu z nového přenosového prezentačního vozu na téma gastronomie ale i "taste-waste" v rámci projektu ČRo www.nejsemplytvak.cz
Volkswagen XL1
Nejlehčí, nejaerodynamičtější, nejúspornější a nejefektivnější automobil se spotřebou 1 litr na 100 km musíte vidět na vlastní oči! Seznamte se s technickým skvostem od Volkswagenu a můžete vyhrát svezení automobilem budoucnosti, jediným v Česku.
Deník/Dotyk
Nové projekty Vltava-Labe-Press, Deník pro Prahu, možnost okamžitého načtení aplikace Dotyk pro tablety a smartphony s interaktivní mapou areálu PFF
Festival INFO
Vše o festivalu, publikace Grand Restaurant, program Mňam Tour, prezentační materiály
Program Míčovna: "Jiný pohled" / Taste Waste
Neplýtvejte a seznamte se s „Taste Waste“.
V rámci této filosofie, která bude provázet celý X. ročník Prague Food Festivalu, připravujeme stylizovanou módní přehlídku, na které studenti Vyšší odborné školy oděvního návrhářství v Praze pod vedením akad. mal. Česlava Jaroše vdechnou "starým šatům nový život".
Návštěvníkům také ukážeme cestu, jak moderně kompostovat a představíme další kouzla neobvyklé recyklace.
Kokoza ukáže, že i v městských podmínkách se dá úspěšně zahradničit a využívat organické zbytky třeba pomocí kalifornských žížal.
V Bezobalu ochutnáte delikatesy bez použití zbytečné obalové techniky, která potraviny nejen prodražuje, ale také negativně ovlivňuje její výživové vlastnosti.
Sklo Srna pomocí unikátní technologie recykluje odpadní sklo a mění jej v umělecký artefakt.
Galerie Nila představí módu, která se hlásí ke "slow fashion". Používají ekologické materiály pocházející ze spravedlivých pracovních podmínek.
Ochutnáte žitný chléb vyráběný tradiční metodou a řadu novinek z Řemeslné Koláčkovy pekárny.
Chybět nebudou kvalitní ovčí, kozí i kravské sýry z Farmy Držovice.
Dobré Ghí vysvětlí, čím je blahodárné přepuštěné či přečištěné máslo, jež naši předci běžně využívali.
Proslulá módní návrhářka Liběna Rochová vytvoří pro festival "Gastronomický objekt" ve stylu wasted food.
Pravé křídlo Míčovny
Sommeliéři a vinaři jsou v pohotovosti. Každý den tu proběhnou řízené degustace vína, párování minerální vody s vínem či vína se speciálně vyráběnou čokoládou. Gastronomické minikurzy s ochutnávkami, které vám pomohou vnímat chutě, vůně a aromata.
Prague Food Festival:
Datum: 27.5.2011 – 29.5.2016
Místo: Pražský hrad – Královská zahrada, Míčovna
Vstupenky v předprodeji od 1.4.2016 na praguefoodfestival.cz za 450 Kč, na místě za 500 Kč
Copyright © 2001 -
2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.