Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 24.5.2025, svátek má Jana 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Francouzský mandlový koláč s překvapením

30.04.2017   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Francouzský mandlový koláč s překvapenímVyzkoušejte skvělý dezert z listového těsta plněný rafinovanou mandlovou náplní a ukrývající malé překvapení. 

„Kromě mandlové náplně se do koláče ukryje také mince či fazolka jako symbol jarní plodnosti. Koláč se servíruje na stůl celý a vy ho můžete ozdobit zlatou papírovou korunou. Před očima všech se nakrájí a nejmladší člen rodiny určuje, komu připadne ten který kousek. Ten, kdo najde minci, má pak po celý zbytek dne různá privilegia, která si rodina předem určí. Podává se vlažný ke kávě nebo čaji a je vážně báječný! Upečte si ho a zažijete doma legraci,“ doporučuje šéfkuchař François Thuille, původem z francouzského Cognacu, který nově vede kuchyni restaurace Nebespán v Kašperských Horách.
 
Potřebujeme:
Žloutkový krém: 2 žloutky, 60 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky, trochu vanilky, 250 ml polotučného mléka
Mandlová náplň: 80 g změklého másla, 4 vejce, 180 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle), 100 g moučkového cukru, malý panák rumu, pár kapek mandlové esence
- 2 listová těsta v roli (cca 250 g)
- 1 žloutek
- voda
- forma cca 28 cm na koláč/dort s vyšším okrajem
 
Postup:
1. Žloutkový krém:  Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Vyšlehejte metlou žloutky s cukrem, přimíchejte postupně mouku a horké mléko. Vraťte vše do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Hotový krém vlijte například do hranaté misky potažené potravinářskou folií a nechte přibližně 1 hodinu vychladnout.
2. Mandlová náplň: Vyšlehejte 4 vejce se 100 g cukru, přidejte mandlovou mouku, rum, mandlovou esenci, měkké máslo a vymíchejte.
3. Vymíchejte vychladlý žloutkový krém a postupně k němu přimíchejte 
mandlovou náplň. Směsí naplňte cukrářský sáček.
4. Z listového těsta vykrojte 2 kruhy o velikosti formy a jeden položte na dno. Vyšlehejte žloutek s vodou a pečlivě potřete okraje těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplňte připravenou směsí (cca 1,5 cm výška) a nezapomeňte vložit fazolku nebo omytou malou minci. Navrch položte druhý kruh a dobře spojte okraje a přitlačte je hranou nože v obou směrech. Koláč potřete žloutkem a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Potřete ještě jednou a ozdobte hranou nože. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč podávejte vlažný.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0368 s