Ne nebudu více prozrazovat, protože tohle je čtivo odpočinkové, oddychové a lehce úsměvné, psané s takovým vtipem, šarmem a lehkostí, zároveň s plnou chutí, že vám bude připadat jako ochucená lehká šlehačka na dortu. Nebudete se moci nabažit! Hans Rath má na tohle talent.
Četla jsem loni i jeho knihu, která na tuto navazuje
(Ďábel je taky jenom člověk), a vůbec nevadí, že jsou čtené na přeskáčku. Oba jsou to příběhy na sebe jen volně navazující, a co mají společné, je ten pocit rostoucích sympatií k tomu naprosto obyčejnému Jakobovi. Jak žije takový rozvedený muž, který se snaží ve změti svých pacientů a jejich problémů, najít ještě i sám sebe? A do toho takovýhle nový pacient, který si ho omotá kolem prstu.
Přivede vás do pěkných šlamastyk, ty chvíle, kdy s příběh stává neuvěřitelných jsou tak osvěžující, že si na konci ani nevzpomenete na to, abyste snad autorovi vyčítali jistou neuvěřitelnost situací. Vždyť, nakonec platí, že to nejlepší píše sám život, tak proč ne? A navíc tu zjistíte jisté pikantnosti,
třeba že Bůh si už ve skutečnosti nepamatuje, jak stvořil svět, protože už to bylo tak dávno. A že má slabost pro sýry a šampaňské…
A tak pod ledovkou, berlínskou zimou, občasným sněžením a Vánocemi na krku budete procházet uličkami a přemýšlet společně s autorem a hlavním hrdinou nad zákonitostmi světa i svých vlastních životů…
A občas…. Občas mrknete do ledničky, protože tohle fakt namlsá!
„Taky se musím zakřenit. Je &Stědrý večer, pozdní odpoledne. Mám víno, mám čisté prádlo a čeká na mě skvělé jídlo. Navíc strávím večer ve společnosti muže, který tvrdí, že je Bůh. Sice to podle všeho nemůže být pravda, ale stejně je to pěkná představa.
Přes půl hodiny vymýšlíme, jak proměnit obsah ledničky v jakž takž smysluplné menu. Shodneme se, že na začátku bychom si měli dát ústřice a sklenku šampaňského. Ovšem zatímco Abel by si přál aby po předkrmu následoval kousek paštiky s tmavým chlebem a jemným čatní a nakonec bychom přešli k lososovi a garnátům, já považuju za lepší nejprve kompletně zpracovat mořskou stránku ledničky a pak si po paštice, pečeni, šunce a salámu vychutnat sýrové speciality. Během debaty se ukáže, že oběma nám nejvíc učaroval excelentní výběr sýrů. Vlastně dokonce litujeme, že přijde na řadu až na konci večera…“
O autorovi:
Hans Rath se narodil ve Straelenu v Severním Porýní. Obyvatelé tohoto regionu se živí zemědělstvím a zahradničením. Kdo se nehodí ani na jedno, musí na gymnázium. Po maturitě studoval filozofii, germanistiku a psychologii v Bonn. Pracoval jako čerpadlář, stavební dělník, jevištní technik, divadelní kritik a taky analyzoval divadelní scénáře. No a nakonec skončil ve středním managementu, odkud si řekl, že toho má dost. A tak žije a pracuje v Berlíně jako autor na volné noze.
Vydalo nakladatelství Anch-Books, 2015,2016,
www.anch-books.eu