Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 28.5.2024, svátek má Vilém 

Hledej

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Petr Spálený: Neobyčejný život obyčejného muže

27.03.2024   redakce   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Petr Spálený: Neobyčejný život obyčejného muže

Petr Spálený. Jméno, které rezonuje v srdcích milovníků české populární hudby již více než pět desetiletí. Písničkář, zpěvák, kytarista, skladatel a textař s neopakovatelným hlasem a charismatem. Jeho melodické písničky s chytlavými texty se staly soundtrackem životů mnoha generací.
 

Petr Spálený se narodil 22. března 1944 v Praze. Jeho hudební kariéra začala v 60. letech, kdy hrál na bicí v rockové kapele. Brzy se ale ukázalo, že jeho talent je mnohem širší. Začal zpívat a skládat vlastní písničky, které si brzy získaly srdce posluchačů.

V 70. letech se stal hvězdou Divadla Apollo, kde s kapelou Apollobeat sklidil obrovský úspěch. Písničky jako Plakalo baby, Kdybych já byl kovářem, Dáma při těle, Josefína a Dítě štěstěny se staly hity a dodnes patří k nejhranějším českým písním.

Spolupracoval s řadou významných českých umělců, včetně Jiřího Štaidla, Zdeňka Rytíře, Milušky Voborníkové a Karla Gotta. Jeho písně se objevily v mnoha filmech a seriálech.

Spálený je známý nejen pro svůj talent, ale i pro skromnost a lidskost. Jeho koncerty jsou vždy plné energie a pozitivní energie. I ve svém požehnaném věku stále aktivně koncertuje a těší se velké popularitě.

Nezlomný optimista

Navzdory těžkým životním zkouškám, které ho potkaly, si Petr Spálený uchoval optimistický přístup k životu. V roce 1989 mu tragicky zahynula manželka a dcera při autonehodě. S touto tragédií se musel vyrovnat sám, s pomocí přátel a hudby.

Hudební odkaz

Petr Spálený je legendou české populární hudby. Jeho písničky, plné melodií a chytlavých textů, oslovují generace posluchačů. Jeho hudební odkaz je trvalý a jeho jméno bude navždy zapsáno v historii české hudby.
 
Diskografie (výběr):
1971 - Petr Spálený v Lucerně
1974 - Dítě štěstěny
1978 - Muž s harmonikou
1982 - Stůj
1986 - To nejlepší
1994 - Srdce nehasnou
2004 - Duety
2014 - 70

Ocenění (výběr):
1978 - Zlatý slavík - 10. místo
1982 - Zlatý slavík - 7. místo
1983 - Cena Melodie - zpěvák roku
2004 - Cena Českého hudebního fondu - za celoživotní dílo
2014 - Cena Anděl - síň slávy

Citáty:
"Hudba je pro mě život. Bez ní bych nemohl existovat."
"Píšu písničky pro lidi, aby se jim líbily a aby jim pomohly zapomenout na starosti."

"Důležité je nebát se žít a dělat to, co vás baví."
 
Petr Spálený je jedinečný umělec, který obohatil českou populární hudbu o nespočet krásných písní. Jeho talent, skromnost a optimismus jsou inspirací pro nás všechny.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0326 s