Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 11.10.2024, svátek má Andrej 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


FOTOPOSTŘEHY: Moje barevná dieta

26.03.2024   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

FOTOPOSTŘEHY: Moje barevná dietaDozrála jsem, učím se jíst zdravě. Konečně. Dohnalo mě svědomí a krevní testy. Doktoři se na mě vrhli se spoustou hadiček a léků, chtěli do mě cpát kortikoidy a tlumit mě imunosupresivy, ale já jsem jim utekla a vrhla se něčeho, co dávalo větší smysl. Začala jsem správně a zdravě jíst. Což zpočátku obnášelo obrovské sebezapření, občas i paličaté fňukání, že než tohle, to raději budu o hladu, ale nakonec jsem si našla své cestičky a objevila pár ingrediencí a jejich kombinací, které mi začaly chutnat.

Naučila jsem se třeba péct výborné ovesné placky, tak, kuchařinky, poslouchejte. Smíchám ovesné vločky, ovesné nebo jiné bezkaseinové mléko, bezlepkovou či ovesnou mouku, vejce (lze i vynechat), trošku soli a hlavně a především strouhanou mrkev nebo batát nebo kus celeru. V létě směs dochucuji bazalkou nebo petrželkou a v zimě zázvorem.

 

Nechtějte po mně ale přesná množství, dávám všeho "přiměřeně", takže občas to drží dobře a jindy je z toho trhanec. Záleží na mouce, velikosti vejce, náladě kuchaře a rychlosti pečení. Směs je hustá zhruba jako na bramborák. Osobně peču ovesky na ghí, ale dá se použít i olivový olej. Z jedné mrkve či středně velkého batátu ale uděláte snídani pro celou rodinu. Tak vyzkoušejte a uvidíte.

 

Ráda bych poskytla nějaké další recepty, ale nemám, vařím srdcem. Zkouším, objevuju, improvizuju a každé jídlo je tedy v podstatě originál. I když se občas pokusím svůj kousek zopakovat, ne vždy je výsledek totožný. Kupodivu se přesto jen výjimečně stává, že se to opravdu nepovede. Někdy také proto, že jsem specialista na připálené delikatesy, občas se zapomenu u počítače... Ale hořelo mi v kuchyni jenom dvakrát, tak dobrý, ne?

 

První, co vás na každém jídle zaujme, je jeho vzhled. Nepiplám se se zdobením jako v drahé restauraci, ale hodně mě baví barevná pestrost, která na talíři dělá divy. Zatímco vůni rychle přivyknete a přestanete ji vnímat, barvičky vám vplují až do úst a vytvoří tu správnou kombinaci slasti zapojením dalších smyslů.



Co jsem si díky změně přístupu k jídlu rozhodně ověřila, že je naše tělo velice přizpůsobivé. Čím víc nějaké potraviny jíte, tím více vám chutnají. Přenastavíte si chuťové pohárky. Když začnete jíst víc zdravě, najednou opravdu potřebujete opravdu méně hřešit. Zvyknete si. Není těžké jíst zdravě, těžké je jenom začít. Tak dobrou chuť!

 

Fotografie z archivu autora
Související článek: Moje kuchyň, moje laboratoř

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2199 s