Německý lékař Ulrich Strunz nás postupně od první stránky učí pochopit, jak jsou střeva pro náš život důležitá, ačkoliv jejich obrovský vliv na celé naše tělo velice podceňujeme, s čímž souvisí mnoho a mnoho neduhů našeho stravování. Ačkoliv se zde nachází mnoho vědeckých poznatků, Strunz nám je předkládá tak laicky a jednoduše, že jsou vstřebatelné pro každého. Cestu zpracovávané potravy tělem nám líčí jako
velké tajemné dobrodružství plné správných či chybných rozhodnutí a musím říci, že i když jsem spoustu informací již věděla, tato kniha mi pomohla si jednotlivé útržky znalostí spojit a pochopit proč.
Velmi pozitivně hodnotím celkový autorův přístup k dané problematice, neboť očividně
spojuje západní medicínu s celostním přístupem, kdy je zapotřebí vnímat člověka jako celistvou bytost ovlivněnou nejen vnějším prostředím, ale též duševní rovnováhou, která je v podstatě stejně důležitá. Perfektní je i praktická stránka zpracovaná na konci většiny kapitol, v níž
vhodně položenými otázkami okamžitě zrevidujeme svůj vlastní zdravotní stav související se zmíněným problémem. To je náš nakopávač. Ačkoliv jsme si jistě již dávno uvědomovali danou problematiku, zatím jsme nijak zvlášť nehodnotili, jak moc se dotýká našeho zdraví. Vždycky je pohodlnější před tím zavřít oči, nebo jít dokonce do protiútoku a označit autora za šarlatána. Pokud jsme ale jen trochu moudří, uvědomíme si, jak moc jsme podceňovali vliv svého životního stylu na naše zdraví.
Kniha v měkkých deskách je velmi kvalitně udělaná, velmi dobře se drží v ruce, má
příjemný grafický design, který usnadňuje čtení, je dobře logicky uspořádaná a zkrátka vším na mě působí pozitivně. Mám jen jednu jedinou výtku, a to její sice moderní době přizpůsobený, ovšem přesto zavádějící název. Nejedná se totiž ve skutečnosti o 77 tipů, jak se správně o střeva starat. Pod některými tipy se nachází spíše teorie fungování střev než rada, kterou lze jakkoliv využít v praxi. Takže se spíš jedná o 77 informací, z nichž jen některé jsou skutečnými tipy. Neočekávejte tedy žádnou kuchařku, ale spíš
reportážní výpravu do světa bakteréií a enzymů s mnoha dobrými radami. A že jich je nakonec méně než zmiňovaných 77, to je zcela nepodstatné, dívejme se na to metaforicky. Žasněme, jak
důmyslný a složitý systém vlastně zpracování potravy v těle je a jak neuvěřitelně nezodpovědně se vůči němu chováme. Žijeme špatným stylem, jíme nesprávné potraviny a za to bychom od svého těla chtěli zázrak: zdraví. V podstatě automaticky. Ve skutečnosti
je tělo dokonalá laboratoř, do níž my neuvědoměle posíláme zdraví škodlivé ingredience a pramálo se staráme o její vybavení. Pokud nejsme zdraví, tělo nám vlastně jenom vrací naši vlastní péči či nepéči.
A proč že vlastně mám v titulku článku zmínku o konci rozumu? Protože právě
střeva ovlivňují vznik spousty psychických a neurologických onemocnění, mimochodem úzce souvisí s Alzheimerovou chorobou. Také deprese ovšem se střevy úzce souvisí a je to takový bludný kruh - čím hůře se stravujeme, tím hůře se cítíme psychicky. Čím hůře se cítíme psychicky, tím hůře se stravujeme (mlsáme sladké, pijeme alkohol).
Knihu doporučuji
všem zvídavým jedincům a také
všem, kteří se rozhodli posunout své zdraví na lepší úroveň a chtějí se o své tělo starat správně a smysluplně.
Ulrich Strunz, 77 tipů pro zdravá střeva
Podtitul: Posílení a ochrana našeho super orgánu
Vydalo nakladatelství Kazda 2024
Více o knize:
knihykazda.cz