I přes tisícerá upozornění odborníků neustále ignorujeme naše základní potřeby: spánku, odpočinku, zdravého jídla, přirozeného pohybu. Neustále se dokola vystavujeme nejhorším zabijákům: stresu, nedostatku pohybu, cukru, alkoholu, lepku a mnoha dalším a dalším mikroskopickým přísunům různých typů jedů.
Nejsme ale hloupí, jsme spíš pohodlní... Ukazuje se, že je vlastně stejně těžké žít v přebytku jako žít v nedostatku. Přemluvit sám sebe ke strádání je velice těžký úkol. Jak se ale stále víc a víc ukazuje, právě určité strádání tělu i zdraví velice prospívá.
A tak se setkáváme s
dietami založenými na půstu: univerzální kombinace je 14/10 (14 hodin denně nejíst, 10 hodin ano), která je úměrná a jsme schopni ji vydržet dlouhodobě. Každý začátek je ovšem těžký a určitě je lepší nejdřív tělo zvyknout v poměru 12/12. I to bude pro začátečníka doslova oříšek. Někdo vynechává spíš pozdní večeři, ale znám více lidí, kterým vyhovuje spíš začít později snídat. Pokud budete zároveň respektovat orgánové hodiny, vycházející z přiroezných potřeb těla, určitě
nikdy byste neměli snídat před 7 hodinou ranní.
Zapracovat je ale zapotřebí také na obsahu jídelníčku. Většina z nás je - chtě nechtě - závislá na sladkostech, kávě či mastných potravinách... Musím říci, že v tomto mi velmi otevřela oči má vlastní diagnóza, která - jak se ukázalo - souvisí s potravními intolerancemi, o nichž jsem dosud neměla tušení. Přes dvacet let se léčím klasickou cestou, tedy pojídáním tabletek, přesto opakující se problémy přicházely a poslední atak byl tak silný, že už klasická léčba nezabírala. V této kritické fázi mi skutečně pomohla až
dieta pro autoimunitní onemocnění, která respektuje vše, co obecně znáte od zapálených biolidí:
žádné mléčné výrobky a tedy ani máslo (jen přepuštěné ghí),
žádný lepek, žádný cukr ani alkohol, žádné uzeniny (pouze čisté maso, občas šunku, slaninu), žádné konzervy, vodu filtrovanou nebo alespoň s citrónem (eliminuje chlór), olej jen olivový, kávu náhražkovou (pampeliškovou, čekankovou), potraviny ideálně bio, respektovat přirozenost. To znamená jíst zahřívací potraviny v zimě (oříšky, semínka, zázvor, chilli) a chladivé potraviny v létě (zelenina, ovoce). Přednostně používat potraviny vypěstované v místě, kde žili mí předci - respektovat svůj genotyp (tzn. dovezené exotické ovoce, zvláště ne v zimě, ale dát si mrkev, jablka, hrušky).
Upřímně: Je to tak těžké, jak to vypadá! Je zapotřebí vystoupit ze svého komfortu. Mockrát jsem to chtěla vzdát a párkrát jsem to i na čas udělala, můj výběr byl kvůli intoleranci ještě víc omezený. V takové chvíli neexistuje se najíst někde v restauraci a zároveň ani spoustu potravin, které potřebujete, nekoupíte v běžném obchodě.
Ze správného stravování se stává skutečná výzva. Ale... zvykla jsem si. Naučila jsem se myslet jinak. Zkouším nové recepty a pokud si někdy dovolím dát si pauzu, začne mi to chybět. Stýská se mi po mých ovesných sušenkách, špenátu s bazalkou, cizrnovém salátu.
Co mě ale utvrzuje v tom, že je to správná cesta, je moje tělo. Je mi fajn! Cítím se výborně!. Výsledky lékařských testů tvrdí totéž. Přitom jsem bez léků. A kromě toho mi po dlouhé době
přestaly padat vlasy, na tváři se mi netvoří žádné příšerné nežity (jako celý předchozí život), pleť je krásně čistá a zároveň ne tak suchá, ustoupil ekzem, ustalo lámání nehtů.
Po roce správné výživy, přestože narušené nějakými těmi hříšky a výpadky, jsem jako znovuzrozená. A co víc? Kvalita jídla se v konečné fázi projevila i v kvalitě spánku!
Musím dát za pravdu odborníkům.
Většina z nás jí zcela špatně. Nakupujeme v marketech nekvalitní a nevhodně zpracované potraviny, které nás sice zasytí a navíc nám chutnají, ale ve skutečnosti nám při dlouhodobé konzumaci ubližují. Jsme děti chemie. Není divu, že v posledních letech přibylo tak obrovské množství střevních zánětů, potravinových alergií a intolerancí, pořád to kolem sebe slyším. Zároveň ale přibývá i depresí, Alzheimerova choroba a další nemoci, které také souvisí s tím, jaké potraviny a v jaké kvalitě posíláme našim střevům.
Pokud chcete být zdravější, chcete se cítit se mladší a energičtější, pokud chcete zhubnout, nechte se inspirovat, začněte jíst také lépe! Opravdu se definujeme tím, co jíme.
Níže doporučuji skvělou knihu, která vám pomůže leccos pochopit a hlavně také zjistit, jak jste na tom a kde jsou vaše největší slabiny... a samozřejmě zmíněnou kuchařku.
Více o knize 77 tipů pro zdravá střeva
Předchozí článek o zdravé kosmetice, která je také důležitá a na rozdíl od diety je to vyloženě rozmazlování:
Krásná pleť září zdravím