Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 14.12.2024, svátek má Lýdie 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak poznáte správně načepované pivo?

17.06.2024   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak poznáte správně načepované pivo? Chcete mít jistotu, že když si zajdete na pivo, tak bude v té nejlepší kvalitě? Jak má správně vypadat, a co všechno je potřeba, abyste z něj měli prvotřídní zážitek? To vše vysvětlí letošní vítězka soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin's Flag Irish Pub.


Samotné čepování, za mě není nic těžkého. Mnohem těžší je příprava a práce kolem,“ uvedla Klára Brodecká. Jak ale dobře načepované pivo poznat? „To správné má krásnou rovnou krémovou pěnu, bez bublinek a tzv. čepice. K tomu jsou důležité tyto následující jednoduché kroky: základ je čepovat do čisté, mokré a studené sklenice. Pokud toto váš výčepní dodrží, je z půlky vyhráno.“

5 znaků správně načepovaného piva:
  • Je správně vychlazené: Teplota piva je mezi 6 a 8 °C.
  • Má říz: Není mdlé, nestálo dlouho na pultu, sud nezůstal přes noc bez tlaku, od naražení neuplynula dlouhá doba.
  • Má hustou krémovitou pěnu, bez viditelných bublin
  • Neřetízkuje: V pivu se neuvolňují bublinky, které stoupají z jednoho místa sklenice do pěny, pokud ano, příčinu lze hledat v nečisté sklenici nebo čepováním do suché, poškozené sklenice.
  • Pěna padá pomalu a kroužkuje: Znak dobře načepovaného piva a umyté sklenice.
 
5 možných chyb při čepování piva 
  • Bublinky na skle: Pokud běhají po skle provazy bublinek, může za to špatně umytá sklenice. Pěna by navíc měla na vnitřní straně sklenice kroužkovat, tedyzanechávat zasychající mapy připomínající krajku. Pokud to nedělá, sklenice je mastná.
  • Padající pěna: Když pěna do pár minut spadne, něco je špatně. Buď je na vině neumytá sklenice, nebo je chyba v teplotě. Sklo musí mít stejnou teplotu jako pivo, kolem 7 °C.
  • Bublinky v pěně: Pěna by měla být hustá a krémová. Když se rozpadá a jsou v ní velké bubliny, pivo je špatně načepované.
  • Špatný poměr piva a pěny: Naučte se rozdíly mezi jednotlivými styly. Jiný poměr je u šnytu, jiný u hladinky.
  • Podmírák: Pivo by mělo dojít do několika minut, ale nikdy to nebude víc jak o centimetr. Pokud jste dostali míň, je to špatně.


Klára Brodecká jako historicky první žena letos vyhrála prestižní klání Pilsner Urquell Master Bartender. Jedná se o soutěž pro výčepní plzeňského ležáku z celé České republiky, kdy se soupeří v několika kolech. Zúčastněnéčekaly souboje v nejrůznějších dovednostech, jako například skládání výčepních kohoutů, pivní kvíz nebo čepování na čas. Kromě toho museli finalisté prokázat špičkové znalosti o pivu, ať už se jedná o jeho výrobu nebo historii, absolvovat degustační test a předvést komunikační dovednosti, které jsou pro dobré výčepní nezbytné. Letos se ve finále 18. rekordního ročníku utkalo 14 mužů a 6 žen z 256 přihlášených.
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0854 s