Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 24.5.2025, svátek má Jana 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak podpořit svůj imunitní systém a být odolnější vůči nemocem?

26.10.2024   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak podpořit svůj imunitní systém a být odolnější vůči nemocem? Podzim je obdobím, kdy naše imunita dostává opravdu zabrat. Podle nutriční terapeutky Karolíny Beranové však správná výživa může hrát klíčovou roli v tom, jak se dokážeme ubránit nachlazení a dalším nemocem. Jaké potraviny by nám rozhodně neměly chybět v jídelníčku, pokud chceme podpořit náš imunitní systém?  

„Mnoho lidí s přicházejícím podzimem a zimou utíká do lékárny a kupuje řadu doplňků stravy, aby se vyhnulo onemocnění. Některé suplementy určitě mají význam, nicméně spousta důležitých živin, které naší imunitu podpoří, je schovaná v běžných potravinách,” říká nutriční terapeutka FitKitchen, Karolína Beranová.

1.    Antioxidanty – neviditelní hrdinové

Antioxidanty pomáhají buňkám bojovat proti volným radikálům, které oslabují imunitní systém. Jedním z nejznámějších antioxidantů je vitamin C, který chrání buňky před oxidativním stresem a podporuje produkci bílých krvinek. Pravidelná konzumace vitaminu C může zkrátit dobu nachlazení. Najdeme ho v citrusových plodech, paprikách, brokolici či špenátu.

2.    Vitamin D – klíčový pro podporu imunity

Vitamin D je klíčový pro podporu imunitního systému. Lidé s dostatečnou hladinou vitaminu D mají nižší riziko respiračních infekcí, jako je chřipka či zápal plic. Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření, ale také některé potraviny, například losos, makrela, vaječné žloutky nebo potraviny, které jsou o vitamin D obohacené – mléko, cereálie a rostlinné nápoje.

3.    Probiotika pro zdraví střev

Zdraví střev a imunitní systém jsou úzce propojené. Probiotika, přátelské bakterie, podporují imunitní funkce tím, že zlepšují zdraví střevní bariéry a podporují produkci imunitních buněk. Pravidelná konzumace probiotik může snížit výskyt respiračních infekcí a podpořit celkovou obranyschopnost těla. Najdeme je ve fermentovaných potravinách jako je jogurt, kefír, kysané zelí anebo velmi populární kombucha.

4.    Zinek – ochranný štít proti infekcím

Zinek je nezbytný pro správnou funkci imunitních buněk a chrání tělo před infekcemi. Posiluje sliznice dýchacího traktu, což zvyšuje odolnost proti virům a bakteriím. V tomto období byste měli zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na zinek, jako jsou dýňová semínka, čočka, červené maso, ryby nebo ořechy

„Pokrmy ve FitKitchen vždy přizpůsobujeme ročnímu období, aby co nejlépe vyhovovaly aktuálním potřebám našich zákazníků. Do současných receptů jsme proto zařadili potraviny bohaté na živiny, které jsou pro naše tělo v tomto období nejdůležitější,” vysvětluje Karolína Beranová. 

Foto: Pixabay 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0271 s