Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 15.5.2025, svátek má Žofie 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak poznáte čerstvost a původ vajec?

15.04.2025   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak poznáte čerstvost a původ vajec?Doporučené triky, jak ověřit čerstvost vajec:
Plavec – čím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu. Když vejce vhozené do vody klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, ne.
Skořápka - čím hůř se loupe skořápka, tím je vejce čerstvější.
Konzistence – čím je vejce starší, tím tekutější je žloutek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek oddělit od bílku, není vejce čerstvé. (Ovšem chybný úsudek je, že kvalitu poznáte podle barvy žloutku. Chovatelé dokáží přidat do krmiva slepic barvivo, díky kterému se jeví žloutek jako sytě žlutý).
Šplouchání - pokud zatřesete čerstvým vejcem, neměli byste slyšet téměř žádný zvuk. Pokud vydává vejce šplouchavý zvuk, není čerstvé. Tato metoda má tu výhodu, že ji můžete vyzkoušet rovnou v obchodě.

Návod, jak poznat původ vajec (pokud nemáme dostatek informací přímo z obalu):

Způsob chovu určuje první číslice vyražená na vejci. Klecový chov je označen číslem tři a v celkové produkci vajec je nejsilněji zastoupen, dvojka značí halový chov, ze kterého výrazně menší část vajec, spíše výjimečně se setkáte s volným chovem označným číslem jedna a opravdu vzácnost bývá ekologický chov značený nulou.

Logicky je kvalitnější vejce to, které pochází od slepice, jež se správně živí (je dobře krmena) a má pohyb. Takže z ekologického a volného chovu, kde získáte vejce od řečeno laicky "šťastných slepiček". Lepší je tedy rozhodně zajistit si je přímo od farmáře, jelikož v supermarketech získáte tradičně pouze vejce z nehumánních klecových velkochovů.

K velkochovům např. Martin Prokop, projektu zfarmydomu.cz, dodává: "V nich existuje mnohem větší riziko přenosu chorob. To je mnohdy potlačováno preventivní dávkou antibiotik, která se samozřejmě propíše do kvality vejce - lidé tak spolu s vejci konzumují také antibiotika.“ 

Jako všechny ostatní potraviny ovlivňuje vejce také jejich trvanlivost. Obecně platí, že byste vejce měli sníst do 28 dnů, ale reálně je to spíš doba kratší, pokud preferuje kvalitu. Nejpozději by se mělo vejce sníst do 2-3 týdnů po snůšce.





Zdroj: www.zfarmydomu.cz, Mgr. Petra Ďurčíková/pear media


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0348 s