Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  neděle 22.6.2025, svátek má Pavla 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jaké jsou vaše zkušenosti s dietami?

14.05.2025   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jaké jsou vaše zkušenosti s dietami?

Každý, kdo to někdy zkusil, ví, že není vůbec snadné držet dietu. Na důvodu nesejde, těžké je to pro každého, zvláště když musíte vydržet opravdu dlouhodobě. Změna jídelníčku s sebou vždy přinese zkoušku pevné vůle. Je to opravdu vždy tak strašné a negativní? Nebo na té cestě za zdravějším já leccos poznáme a pochopíme?
Zeptala jsem se tří osob na jejich zkušenosti.


Ivana a její břišní, viscelární tuk

 

Co vedlo k tomu, že se musíš omezovat v jídle?

Měla jsem prostě pupek. Vadilo mi to. Kromě něj jsem nebyla nijak moc silná, váhově asi o 7 kg víc, než bych měla mít, ale většina tuku v podstatě v břiše. Jak všichni odborníci říkají, je to ten nejhorší... Jedním z vedlejších problémů navíc byla zácpa a nadýmání. Doktorka mi sdělila, že mám líná střeva. No a co s tím? Nejprve jsem zkusila jen začít chodit cvičit, posílit břišní stěnu, což bylo sice správné rozhodnutí, ale samo o sobě bohužel nestačilo.

Trápí tě někdy, že jsi v jídle omezená? Stýská se ti po zakázaných potravinách?

Zpočátku to bylo hodně těžké. Vůbec jsem nevěděla, jak do toho. Zpětně vidím, že první, co mě nakoplo dopředu, bylo zachování pitného režimu, omezení masných výrobků a cukru a přidání čerstvé zeleniny. To byl základ a zní to docela jednoduše, ale když máte překopat celý svůj dosavadní jídelníček a přístup ke stravování obecně, nejde to tak snadno, cítíte se najednou příšerně bezradní.

Držíš dietu poctivě? Nebo postupem času polevuješ?

Protože mi to opravdu pomohlo a jsem pořád ve fázi nadšení, tak nepolevuju. Začalo mě to bavit. Objevuju nové recepty, kromě cvičení jsem začla pravidelně chodit na procházky. Zbytky bříška tam pořád jsou, ale cítím se mnohem mnohem lépe. Díky zázračnému cviku nazývanému prkno se posílila břišní stěna, díky chůzi hubnu, díky změně jídelníčku nejsem nafouklá a vyprazdňuju se pravidelně. Cítím se báječně!

Máš vidinu, že jednou s dietou sekneš, nebo ji budeš muset zřejmě držet do konce života? 

Nevnímám to úplně jako dietu, vlastně je to spíš dodržování správné životosprávy. Nikdy jsem se nemusela omezovat v množství, spíš šlo o uspořádání jídelníčku jako takového. Určitě není problém zachovat ho doživotně a doporučuji všem, co mají jakékoliv problémy, s tím začít a hlavně vydržet. Už po měsíci se budete cítit lépe a po půl roce jako znovuzrození!


Milan a syndrom dráždivého tračníku


Co vedlo k tomu, že se musíš omezovat v jídle?

Mým problémem je dědictví po otci. Zatímco většina ostatních lidí si v takovém případě užívá nečekaně čekanou finanční injekci, mně namísto toho bylo dopřáno potýkat se s přítulnou chorobou nazývanou vzletně syndrom dráždivého trakčníku (SDT). V obdobných případech vřele doporučuji zákonem nabízenou možnost vzdát se dědictví. V tomto případě zcela jednoznačně. Co vlastně takový SDT dokáže? Stačí parafrázovat Luďka Nekudu v jedné z jeho „Sešlostí“: „Se stolicí problémy nemám... Tedy až na to, že když bych mohl, tak nemusím. Ale když už nemůžu, tak zase musím...“ No a z toho všeho vyplývají veškerá má gastronomická omezení – za ta protrpěná léta již mám ustálený sortiment „bezpečných“ jídel, která mi umožňují v relativním klidu prožívat každodenní životní situace tak, aby pro mne byly alespoň trochu snesitelné.

Trápí tě někdy, že jsi v jídle omezen? Stýská se ti po zakázaných potravinách?

No jéjej! Taková míchaná vajíčka se šunkou, nebo svíčková na smetaně... Ale za ty problémy to nestojí, věřte mi.

Držíš dietu poctivě? Nebo postupem času polevuješ?

Má pevná vůle při držení diety má velmi spolehlivého pomocníka – strach. Strach z toho, že při porušení diety nebudu schopen vůbec fungovat. Například dopravit se do práce, pracovat, bavit se... Prostě nic. Ale taky občas polevuji, samozřejmě – o dovolených, na počátku víkendu, a tak. Ale potom jsem spolehlivě pár dní nepoužitelný.

Máš vidinu, že jednou s dietou sekneš, nebo ji budeš muset zřejmě držet do konce života? 

Chtěl bych s dietou seknout, ale ono by to stejně nakonec určitě seklo se mnou. Dovedete si to vůbec představit? Vyhovět sice svým chuťovým pohárkům, a za pár hodin nevábně obtěžovat čichové buňky všech okolostojících?
 

Renata a její ulcerózní kolitida


Co vedlo k tomu, že se musíš omezovat v jídle?

Začalo to jako urputným průjmem po léčbě antibiotiky, ale ačkoliv atb byla spouštěčem z důvodu likvidace mikroflóry, postupně se ukázalo, že šlo pouze o vrchol ledovce. Celé střevo jsem měla poseté vrstvou malých vřídků, akutní zánět. Léta jsem pak držela lékaři doporučovanou dietu s vyloučením slupek, zrníček, čerstvé zeleniny, vše ideálně kašovité či měkké, omezení cukrů a zákaz alkoholu. Ideální stav v podstatě byl jíst rohlík se šunkou ke snídani, mleté maso s bramborovou kaší k obědu, rýžovou kaši k večeři. Několik let to spolu s léky fungovalo, ale po covidu se opět zánět probudil a tentokrát nezabíralo nic, ani kortikoidy. Po třech měsících trápení jsem se rozhodla zcela změnit přístup, šla jsem do alternativní léčby. Díky ní jsem zjistila, že jednou z příčin kolitidy může být spousta potravinových intolerancí. Najednou to začalo dávat smysl. Neřešit následky, ale příčinu. Ukázalo se, že lékaři doporučená klasická střevní dieta mi vlastně vůbec nedělá dobře, nemohu pšenici ani žito, banány a jablka, rýži, spoustu potravin, které jsem jedla denně. Takže jsem musela začít úplně od začátku a jinak. 

Trápí tě někdy, že jsi v jídle omezená? Stýská se ti po zakázaných potravinách?

Zpočátku to bylo hodně těžké. Spousta potravin, které mi vyšly v intoleranci, jsem jedla běžně (cibule, česnek, vejce, pšenice, mléčné výrobky, jablko, banán, rýže, sója, kukuřice, hrách, droždí, kakao, ořechy a další), najednou jsem vůbec nevěděla, jak mám vařit, jak mám nahradit pečivo. Pokud jsem to brala důsledně, nemohla jsem si koupit v obchodě nic už zpracovaného, protože v každém výrobku jsem našla nějakou ingredienci, kterou jsem nemohla. Hlavně se snídaněmi byl problém, protože mi nevadilo maso a vařená zelenina, což mohly být obědy a večeře, ale jak nahradit pečivo, když nemohu jíst ani běžně používané náhražky? Nejprve jsem obrátila svou pozornost k ovesným vločkám a kokosovému mléku, což je pro mě jediná možná alternativa, ale brzy mi to začalo lézt krkem. Postupně jsem se naučila upéct si vlastní ovesné sušenky, byť udělat je chutné bez oříšků byl oříšek. Objevila jsem čočkovou či  lupinovou mouku a koupila si domácí pekárnu, která mi připraví chléb i bábovku. Ovšem zase předcházelo několik nezdařených pokusů, než jsem recepty doladila podle svých potřeb a tak, aby těsto nebylo úplně gumové.

Držíš dietu poctivě? Nebo postupem času polevuješ?

Nyní se cítím báječně a samozřejmě polevuju - na druhou stranu po poradě s výživovou poradkyní zaměřující se právě na potravinové intolerance. Třeba vejce nebo již zpracované jablko v těstě problém není, když dlouhodobě jím správně. Na druhou stranu jak jsem si zvykla na jiný způsob vaření, změnily se mi chutě. Když jsem si po roce dala rohlík, na který jsem se hrozně těšila, vlastně jsem zjistila, že na něm nic tak zázračného není. Svým způsobem je takový nijaký... Na druhou stranu jsem dřív vůbec nejedla pohanku nebo cizrnu, dnes jsou to pro mě jedny ze základních potravin, a dokonce mi čím dál víc chutnají. Daleko více si také užíávm přirozené chuti jídla. Nepotřebuji příliš mnoho koření, abych si jídlo užila. Trvalo to, než jsem k domu došla, ale nějak se to stalo.

Máš vidinu, že jednou s dietou sekneš, nebo ji budeš muset zřejmě držet do konce života? 

Pouze šest potravin mi vyšlo v tak silné intoleranci, že je nebudu moci jíst do konce života, min. ne v běžné míře. Většinu bych ale postupem měla snést. V posilování současných návyků mě samozřejmě posiluje fakt, že už neberu téměř žádné léky, pomáhám si jen probiotiky, a mé střevo je nyní zcela čisté. Chodím pravidelně jednou ročně na kontrolní kolonoskopii, takže krásně vidím, jak velký má dieta vliv na stav střeva. Vzhledem k tomu, že se mi také upravily chutě, už ale ani nemám potřebu jíst stejně jako dřív. Do cizrny a pohanky jsem se doslova zamilovala.

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0327 s