Nezapomeň na pětadvacátý dodatek ústavyLáska s příchutí šansonuO chválu stojím!!! Moc. A přece…Léto je, kdyžZpěv horského potokaNech se unést fantazií v Kadani nebo online
TENKRÁT V MEXIKU - TV tip – mstitel s kytarovým pouzdrem znovu na scéněZázračná písně krajina završuje 20leté putování Anety LangerovéKdyž jsme byli sirotci85 roků by bylo spisovateli Jiřímu NavrátiloviUmění prostého života? Návod k použitíPravda o medu: Nenechte se zmást mýtyPříběh monstra 20. století – GoebbelsKdyž baron práší po MosteckuJeď, Britt-Marie, jeď!Ukrajina, děti a zvon časuDítě prachu zrozené ve válceCo mě v září zaujalo na Netflixu
„ Do třiceti jíme, abychom žili, a od třiceti žijeme, abychom jedli.“
Knížka se rozděluje do kapitol věnujících se jednotlivým složkám potravy. Platonické milovníky jídla určitě potěší kapitolka o historii a cestě, jak se potravina dostala až na náš stůl. Pro propagátory zdravé výživy budou cenné údaje o nutričním obsahu a prospěšnosti pro lidský organismus, ryzí praktici ocení informace o správném výběru, nákupu, skladování a třešničku na dortu představuje recept na co nejkvalitnější a nejchutnější zpracování suroviny. Zkrátka nepřijdou ani maminky, mající zájem živit své děti co nejzdravěji.
Ti, kteří milují zpětnou vazbu, mohou nabyté znalosti zhodnotit v kvízech, jimiž jsou kapitoly proloženy. Dětem se knížka také zalíbí, krásné fotografie i komiksové obrázky je nejen zaujmou, ale nenásilnou formou přivedou k zájmu o zdravý životní styl. Jinými slovy, kniha je určena nejširší veřejnosti, každý má možnost vybrat si právě to, co ho oslovuje. K univerzálnosti přispívá absolutní srozumitelnost textu a krásně výrazné grafické řešení.
Trochu neuceleně však působí výběr jednotlivých potravin. Jsou uspořádány náhodně, bez logického zařazení do skupin, seřazeny pouze abecedně. Tak vedle sebe stojí samostatně poživatiny i pochutiny, zelenina nikoli jako celek, pouze výběr, ovoce naopak jen tropické a tuzemské chybí, maso rozděleno dle druhů...
I přes tuto výtku můžeme spolu s autorkou říci: „ Na to, že naši knihu je dobré mít v ruce při nákupu, vaření i konzumaci, jistě přijdete brzy sami.“
K vydání připravila Hana Porebská za odborné spolupráce Jany Strýčkové a Kamily Teslíkové.
Vydal Petr Tychtl – NAKLADATELSTVÍ XYZ
V Praze roku 2005
Copyright © 2001 -
2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.