Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Co se skrývá pod pokličkou

07.11.2005   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Co se skrývá pod pokličkou„ Do třiceti jíme, abychom žili, a od třiceti žijeme, abychom jedli.“

Tento výstižný slogan je mottem populárního pořadu České televize o zdravé výživě a zároveň i nové publikace, jež vznikla na jeho motivy.

Kniha Pod pokličkou se zabývá exkurzem mezi některé potraviny typické zejména pro středoevropskou a českou kuchyni a sleduje jejich vhodnost či škodlivost pro lidský organismus.

Knížka se rozděluje do kapitol věnujících se jednotlivým složkám potravy. Platonické milovníky jídla určitě potěší kapitolka o historii a cestě, jak se potravina dostala až na náš stůl. Pro propagátory zdravé výživy budou cenné údaje o nutričním obsahu a prospěšnosti pro lidský organismus, ryzí praktici ocení informace o správném výběru, nákupu, skladování a třešničku na dortu představuje recept na co nejkvalitnější a nejchutnější zpracování suroviny. Zkrátka nepřijdou ani maminky, mající zájem živit své děti co nejzdravěji.

Ti, kteří milují zpětnou vazbu, mohou nabyté znalosti zhodnotit v kvízech, jimiž jsou kapitoly proloženy. Dětem se knížka také zalíbí, krásné fotografie i komiksové obrázky je nejen zaujmou, ale nenásilnou formou přivedou k zájmu o zdravý životní styl. Jinými slovy, kniha je určena nejširší veřejnosti, každý má možnost vybrat si právě to, co ho oslovuje. K univerzálnosti přispívá absolutní srozumitelnost textu a krásně výrazné grafické řešení.

Trochu neuceleně však působí výběr jednotlivých potravin. Jsou uspořádány náhodně, bez logického zařazení do skupin, seřazeny pouze abecedně. Tak vedle sebe stojí samostatně poživatiny i pochutiny, zelenina nikoli jako celek, pouze výběr, ovoce naopak jen tropické a tuzemské chybí, maso rozděleno dle druhů...

I přes tuto výtku můžeme spolu s autorkou říci: „ Na to, že naši knihu je dobré mít v ruce při nákupu, vaření i konzumaci, jistě přijdete brzy sami.“

K vydání připravila Hana Porebská za odborné spolupráce Jany Strýčkové a Kamily Teslíkové.

Vydal Petr Tychtl – NAKLADATELSTVÍ XYZ
V Praze roku 2005



Zdroj fotografie: www.xyz-knihy.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0416 s