Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 11.10.2024, svátek má Andrej 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Rybí chutě aneb jak zabít želvu

07.12.2005   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Rybí chutě aneb jak zabít želvuJindřich Vaňha byl předválečný majitel známé rybí restaurace na Václavském náměstí v Praze, mnoha rybáren v Čechách a na Moravě a nejvýznamnějším dovozcem čerstvých mořských živočichů.

Stal se průkopníkem zavádění rybích pokrmů do běžného jídelníčku českého člověka, musel překonávat hluboce zakořeněné představy o nevýživnosti hlavně mořských ryb. Rozhodl se na to jít nikoli od lesa, ale od vody. Ve své restauraci připravoval lahodná rybí jídla a přesvědčoval zpočátku alespoň Pražany, že stojí za to je ochutnat. Věhlas restaurace se brzy rozšířil i za hranice země. Jako dovozce se snažil o plné zásobování nejen velkých měst, ale i městeček kvalitním rybím masem. Chtěl, aby se rybí maso stalo laciným a vpravdě lidovým pokrmem. Bylo však zapotřebí zkvalitnit a zpestřit jeho přípravu, což znamenalo jen krůček k myšlence předložit kuchařku, jež by obsahovala vše, co by se mělo vědět o výběru, nákupu, skladování a hlavně nápadité úpravě sladkovodních i mořských ryb, dále korýšů, měkkýšů, lasturovců, želv a žab.

Kniha není pouhou obyčejnou kuchařkou, ale spíš odborným počinem. Autor ji rozdělil do čtyřech částí. První zahrnuje informace o přípravě ryb před vlastní tepelnou úpravou a přehled vodních živočichů vhodných pro kuchyňské zpracování. Druhá část se zabývá teplou kuchyní, třetí představuje nápady studené kuchyně a ve čtvrté doplňuje tehdejší informace o správné výživě a praktické rady ke zlepšení chuti či nápravě nepodařených jídel.

A když už píšeme o jídle, tak nejlepší ukázkou bude recept. Vybereme něco málo obvyklého, želvu se zeleným hráškem:

„ Malou říční želvu zabijeme tím způsobem, že přidržíme žhavé železo ke hřbetní skořápce, želva vystrčí hlavu a nohy, načež hlavu rychle usekneme. Nebo vhodíme želvu do vařící vody. Zabitou dobře vypereme a vaříme ve slané vodě tak dlouho, až se skořápky lehce dají odstraniti. Skořápky, kůži, žluč a vnitřnosti odstraníme, maso nakrájíme na 4 díly. V kastrolu připravíme světlou jíšku, zalijeme ji bujonem, přidáme na másle udušený mladý zelený hrášek, trochu jemně usekané petržele, přiložíme želvu a necháme vše dusiti, načež podáváme.“

(při této přípravě by se ze mě stal okamžitě zapřísáhlý vegetarián. Je přece jen něco jiného připravovat pokrm z již koupeného „mrtvého“ masa, kde nevidíme zoufalé oči zvířete čekajícího na smrt. To však neztenčenou mírou platí o kuřatech, prasatech, kravách, telátkách...)

Vaňhova Rybí kuchařka je úctyhodné dílo vonící dálkami a precizní prvorepublikovou kvalitou. Původní nemnohé výtisky určené pouze zaměstnancům podniku, jejich dědicové uchovávají jako vzácnou památku. O to záslužnější počin učinilo nakladatelství PASEKA, když přistoupilo k novému vydání v původní podobě. Navíc ho obohacuje o dvaatřicet barevných vyobrazení rozmanitých vodních živočichů. V ediční poznámce vysvětluje dnešní názvosloví.

Většina receptů uspokojí i dnešní gurmány, některé již pouze ilustrují staré zašlé časy a můžeme je považovat za zajímavou historickou kuriozitu. Dále se tu vyskytují předpisy na úpravu dnes vzácných nebo dokonce chráněných živočichů. I přes tato drobná upozornění se krásně vybavená kuchařka stane nejen sbírkovým artefaktem ale i praktickou, často využívanou pomůckou v kuchyni.

Pro některé lidi se může stát i vhodným tipem na vánoční dárek.

Jindřich Vaňha – Rybí kuchyně
Vydalo nakladatelství PASEKA v roce 2005.

Zdroj fotografie: www.paseka.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Petr - 14.6.2014 - 17:00

Hnus!
Tak tohle je zkrátka HNUS! Jak můžete zabít želvu!? Nechutný tohle! A ještě jí useknout hlavu, chudince! Prasata! :(


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1872 s