Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 12.7.2025, svátek má Bořek 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Starodávný vánoční stůl

22.12.2005   Ladislav Poličský   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Starodávný vánoční stůlNázory na množství a složení vánočních pokrmů se v křesťanském světě v průběhu staletí různily. Jedni volali po střízlivosti oslav svátku Narození Páně a doporučovali chudá a postní jídla, druzí se přikláněli k oslavám stědrosti Štědrého večera za prohýbajícím se stolem a plným džbánkem.

Z pohanských dob v povědomí mnoha dobrých věřících přetrvávala vzpomínka na veselé a syté oslavy zimního slunovratu, které si dopřávali jejich předkové. Štědrovečerní večeře, v souladu s „pohanskými“ zvyky, mívala charakter novoročních oslav. Na stole nesmělo chybět maso, bezmasá jídla se téměř nepodávala. Zákazy církve a přísný postih „služebníků ďábla“ nakonec „pohanský“ štědrovečerní jídelníček značně omezily, přispěl k tomu však nepochybně i neutěšený stav hospodářství v českých zemích v důsledku válek a neúrody.
Přes všechny změny však u nás zůstal zachován obyčej, aby „lidem i dobytku v tento večer byla projevována štědrost“. Podle nepsaného zvyku mělo být o Štědrém dnu na stole devět pokrmů. Jako první se většinou podávaly oplatky s medem, česnekem nebo ovocem či bylinkami. Polévka byla sytá, zasmažená, dochucená sušenými houbami. K oblíbeným jídlům patřil kuba z krupek, připravovaný buď s uzeným masem nebo hřiby modráky a česnekem. Nesměla chybět kaše, ať už uvařená z jáhel, prosa, krupice nebo hrachu. Pletené vánočky, jejichž příprava snad kdysi souvisela s jedním ze slunečních mýtů, podle něhož je třeba o zimním slunovratu spoutat slunce, aby nadobro nezmizelo, jsou tradiční součástí večerní hostiny i v současnosti. Jen pro zajímavost a pěkné názvy uveďme další štědrovečerní jídla našich předků: hubník, jahelník, kapr na černo či modro, kuba, muzika, peciválky, povidlová omáčka, pučálka, domácí přítel, medáky, švestkový salám, zázvorky...


Zdroj fotografie: www.odkup.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0394 s