Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 29.4.2025, svátek má Robert 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Velikonoční recepty

15.04.2006   Petra Nachtmanová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Velikonoční receptyPřipravte si velikonoční pochoutky - velikonoční preclíky, medového zajíce a jidáše.

MEDOVÝ ZAJÍC

250 g hladké mouky, 4 vejce, 2 dl zakysané smetany, 150 g medu, 1 lžička instantní kávy, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 kapka octa, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání

Med mírně zahřejeme, přidáme vejce, mouku, zakysanou smetanu a koření. Vše důkladně promícháme a přidáme sodu s kapkou octa, aby vypěnila. Pak do směsi vmícháme instantní kávu a ještě jednou pořádně promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na zajíce a pečeme při 180º C asi 30 minut. Hotového zajíce opatrně vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem.


JIDÁŠE

30 g droždí, čtvrt litru mléka, 2 kostky cukru, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 2 žloutky, 80 g medu, sůl, citronová kůra, tuk na potření plechu, 1 bílek, med na upečené jidáše

Z droždí, části vlahého mléka, cukru a mouky připravíme řidčí kvásek, na teple necháme vykynout. Máslo napěníme se žloutky, přidáme med, sůl, zbytek mouky a mléka, citronovou kůru a kvásek. Vypracujeme důkladně na těsto, které se nelepí na stěny kotlíku. Necháme vykynout a na vále vyválíme silnější plát. Pak kolečkem nebo oválkem vykrajujeme koláčky, které pokládáme na pomaštěný plech a ještě necháme nakynout. Poté je potřeme bílkem, povrch napícháme vidličkou nebo uděláme rádýlkem mřížky a pečeme asi 20 minut při 180 ºC. Ještě teplé pomažeme medem!

VELIKONOČNÍ PRECLÍKY

300 g hladké mouky, na špičku nože mletého zázvoru, 20 g droždí, 1/8 litru mléka, 2 kostky cukru, 50 g másla, 1 žloutek, tuk na plech, mák, kmín a sůl na sypání

Prosátou mouku smícháme se solí a zázvorem, vlijeme připravený kvásek z mléka, cukru a droždí. Přidáme rozpuštěné máslo a žloutek. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Z těsta uděláme tenké válečky, ze kterých pleteme preclíky, kroužky, brýle, copánky a jiné různé tvary. Hotové vkládáme do hrnce s horkou vodou a jakmile vyplavou, dáme na pomaštěný plech, posypeme mákem, solí, kmínem a ihned pečeme při 220 ºC dočervena.

Zdroj receptů: Vlasta, Top Víkend magazín

Zdroj fotografie: www.radio.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0477 s