Otcovi psí smrt (díl první)Tři hořkosladké básněUpíří kousnutí A p o k a l y p s aNad ránem svítáLedová je plocha
Mučivý thriller V pasti - s Anthonym Hopkinsem a Billem SkarsgårdemDalajlámova Moudrost štěstíKVÍZ: Dramatická úmrtí našich celebritTip na výlet: Zahraniční klenot SanssouciKnížka o Babičce a její autorce je mistrovské díloKrajina vlků – Místo činu: RolavaJak poznáte čerstvost a původ vajec?Nicolas Cage v psychologickém thrilleru THE SURFERStories / Příběhy – Bohemia balet představil nový repertoárVinnetouův odkazHrady CZ po 20.Jana Kirschner, Lenny a Krásný ztráty Live
Připravte si velikonoční pochoutky - velikonoční preclíky, medového zajíce a jidáše.
MEDOVÝ ZAJÍC
250 g hladké mouky, 4 vejce, 2 dl zakysané smetany, 150 g medu, 1 lžička instantní kávy, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 kapka octa, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání
Med mírně zahřejeme, přidáme vejce, mouku, zakysanou smetanu a koření. Vše důkladně promícháme a přidáme sodu s kapkou octa, aby vypěnila. Pak do směsi vmícháme instantní kávu a ještě jednou pořádně promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na zajíce a pečeme při 180º C asi 30 minut. Hotového zajíce opatrně vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem.
JIDÁŠE
30 g droždí, čtvrt litru mléka, 2 kostky cukru, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 2 žloutky, 80 g medu, sůl, citronová kůra, tuk na potření plechu, 1 bílek, med na upečené jidáše
Z droždí, části vlahého mléka, cukru a mouky připravíme řidčí kvásek, na teple necháme vykynout. Máslo napěníme se žloutky, přidáme med, sůl, zbytek mouky a mléka, citronovou kůru a kvásek. Vypracujeme důkladně na těsto, které se nelepí na stěny kotlíku. Necháme vykynout a na vále vyválíme silnější plát. Pak kolečkem nebo oválkem vykrajujeme koláčky, které pokládáme na pomaštěný plech a ještě necháme nakynout. Poté je potřeme bílkem, povrch napícháme vidličkou nebo uděláme rádýlkem mřížky a pečeme asi 20 minut při 180 ºC. Ještě teplé pomažeme medem!
VELIKONOČNÍ PRECLÍKY
300 g hladké mouky, na špičku nože mletého zázvoru, 20 g droždí, 1/8 litru mléka, 2 kostky cukru, 50 g másla, 1 žloutek, tuk na plech, mák, kmín a sůl na sypání
Prosátou mouku smícháme se solí a zázvorem, vlijeme připravený kvásek z mléka, cukru a droždí. Přidáme rozpuštěné máslo a žloutek. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Z těsta uděláme tenké válečky, ze kterých pleteme preclíky, kroužky, brýle, copánky a jiné různé tvary. Hotové vkládáme do hrnce s horkou vodou a jakmile vyplavou, dáme na pomaštěný plech, posypeme mákem, solí, kmínem a ihned pečeme při 220 ºC dočervena.
Zdroj receptů: Vlasta, Top Víkend magazín
Zdroj fotografie: www.radio.cz
Copyright © 2001 -
2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.