VZÁCNÉ ŠUPINKY - 3.částVZÁCNÉ ŠUPINKY - 2.částVZÁCNÉ ŠUPINKY - 1.částTangoHypochondrVýprava
Martin Maxa a Mára ze Šlágru - co je spojilo?Co nás učí o životě LESNÍ ŠKOLADVA DIVOCHY známe v Čechách sto letTužka s názvem diamantu?Ve Švandově divadle zavládnou Pravidla NirványLehce zbytná záhada švédského DraculyMyši v akci: Vánoční past Závislost na sociálních sítích aneb Tvůj život je velké rozhodnutí Tentokrát mě na Netflixu zaujal Velký vlastenecký výletPražský komorní balet slaví 50 let. Výjimečný galavečer ve Vinohradském divadleDRACULA, příběh láskySlavíme s dalajlámou jeho 90 let
Připravte si velikonoční pochoutky - velikonoční preclíky, medového zajíce a jidáše.
MEDOVÝ ZAJÍC
250 g hladké mouky, 4 vejce, 2 dl zakysané smetany, 150 g medu, 1 lžička instantní kávy, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 kapka octa, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání
Med mírně zahřejeme, přidáme vejce, mouku, zakysanou smetanu a koření. Vše důkladně promícháme a přidáme sodu s kapkou octa, aby vypěnila. Pak do směsi vmícháme instantní kávu a ještě jednou pořádně promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na zajíce a pečeme při 180º C asi 30 minut. Hotového zajíce opatrně vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem.
JIDÁŠE
30 g droždí, čtvrt litru mléka, 2 kostky cukru, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 2 žloutky, 80 g medu, sůl, citronová kůra, tuk na potření plechu, 1 bílek, med na upečené jidáše
Z droždí, části vlahého mléka, cukru a mouky připravíme řidčí kvásek, na teple necháme vykynout. Máslo napěníme se žloutky, přidáme med, sůl, zbytek mouky a mléka, citronovou kůru a kvásek. Vypracujeme důkladně na těsto, které se nelepí na stěny kotlíku. Necháme vykynout a na vále vyválíme silnější plát. Pak kolečkem nebo oválkem vykrajujeme koláčky, které pokládáme na pomaštěný plech a ještě necháme nakynout. Poté je potřeme bílkem, povrch napícháme vidličkou nebo uděláme rádýlkem mřížky a pečeme asi 20 minut při 180 ºC. Ještě teplé pomažeme medem!
VELIKONOČNÍ PRECLÍKY
300 g hladké mouky, na špičku nože mletého zázvoru, 20 g droždí, 1/8 litru mléka, 2 kostky cukru, 50 g másla, 1 žloutek, tuk na plech, mák, kmín a sůl na sypání
Prosátou mouku smícháme se solí a zázvorem, vlijeme připravený kvásek z mléka, cukru a droždí. Přidáme rozpuštěné máslo a žloutek. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Z těsta uděláme tenké válečky, ze kterých pleteme preclíky, kroužky, brýle, copánky a jiné různé tvary. Hotové vkládáme do hrnce s horkou vodou a jakmile vyplavou, dáme na pomaštěný plech, posypeme mákem, solí, kmínem a ihned pečeme při 220 ºC dočervena.
Zdroj receptů: Vlasta, Top Víkend magazín
Zdroj fotografie: www.radio.cz
Copyright © 2001 -
2025 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.