Nezapomeň na pětadvacátý dodatek ústavyLáska s příchutí šansonuO chválu stojím!!! Moc. A přece…Léto je, kdyžZpěv horského potokaNech se unést fantazií v Kadani nebo online
TENKRÁT V MEXIKU - TV tip – mstitel s kytarovým pouzdrem znovu na scéněUmění prostého života? Návod k použitíPříběh monstra 20. století – GoebbelsKdyž baron práší po MosteckuJeď, Britt-Marie, jeď!Ukrajina, děti a zvon časuCo mě v září zaujalo na NetflixuDítě prachu zrozené ve válceTvorba Adrieny Šimotové a Adély Součkové na jedné výstavěNesnězeno přichází s novou spolupracíStačí si počkatGeniální výstava Tima Burtona se v pondělí rozloučí s Prahou. Ještě to stihnete!
Dnes nabízím druhou várku tipů a receptů, máte-li chuť na bramborový salát bez brambor, či domácí gyros a hamburgery, tak je tento článek právě pro vás.
Bramborový salát
Tento salát s povděkem zhltne i zbytek vaší rodiny na chlebíčcích, což vám garantuji. Připravuje se klasicky z měkkého salámu (používám většinou drůbeží), vařených vajec, okurek, mrkve a petržele. Mrkev, petržel a vejce uvaříme, necháme vychladnout, nakrájíme na kostičky, někdo strouhá na struhadle, já raděj kostičky, stejně tak nakrájíme salám a okurky, vše smícháme, osolíme, já přidávám trochu láku z okurek a pak už nastupuje majonéza. Lze dochutit i lžící hořčice. K filé i smaženým řízkům je jedinečný, na chlebíčky výborný.
Vepřové maso
Většina jídel z kotlet se konzumuje s brambory, protože s rýží ztrácí tu správnou chuť. Pokud jste si toho ještě nevšimli, doporučuji vyzkoušet kotlety na kmínu s rýží a pak s brambory, poznáte okamžitě rozdíl. Ovšem i kotletky lze upravit tak, aby se hodily k rýži, nebo těstovinám. Libovolný počet kotlet naklepeme, obalíme v červené paprice a mouce, osolíme a zprudka osmažíme, kotlety vyndáme a ve výpeku opražíme cibulku spolu s žampióny (čerstvé jsou nejlepší), zalijeme trochou vody a přidáme čtvrtku masoxu, a podusíme, pak vložíme kotlety a dusíme do změknutí, v případě potřeby dolíváme vodou. Hotový sós můžeme zjemnit zhruba dvěma lžícemi smetany, já přidávám ještě trochu pepře.
Rizoto
Vděčným a univerzálním jídlem je podle mého názoru rizoto. To nejrychlejší připravíme ze „sáčkové rýže“, kdy během těch patnácti minut vaření stihneme opražit i vedle na pánvi kousíčky kuřecích prsou a mražené zeleniny, stejně tak ale stačí k masu přidat žampióny a hrášek, či jenom hrášek. V podstatě ve výběru zeleniny se řídíme obvykle tím, co najdeme doma. Samotné maso pak můžeme nahradit na kostičky nakrájeným sójovým sýrem tofu, který doplňujeme hráškem, lze jej i nahradit drůbežím salámem, tento typ rizotové směsi zakončuji jedním vejcem, do rýže se pak připravené směsi jednoduše vmíchají. Kořením podle nálady – nejvíce paprikou, pepřem, adžikou a trochou grilovacího koření, samozřejmě koření střídám. Nikdy nezapomínám na to základ opražit výhradně na cibulce, jež maso i zeleninu provoní. Rizoto můžeme jíst s kyselými okurkami, zasypat strouhaným sýrem apod. V neposlední řadě chutnou alternativou zůstává i ryze zeleninové rizoto. Ale nejradši mám rizoto s masem z pečeného kuřete, ale může se použít i dietní vařené maso.
Nezdravé dobroty
My bezbramboráci s odporem k syrové zelenině jako příloze si moc ryze smažených jídel neužijeme, míním tím smažený sýr, různé špízy, řízky apod. Přesto dávám typ na dvě zaručeně absolutně nezdravé dobroty, kterým si můžeme tento deficit nahradit.
Hamburger neexistuje jen ve fast foodu, ale můžeme si připravit jeho domácí verzi. Mleté maso – hovězí i vepřové (klasicky se dělá jen z hovězího, ale mně moc nechutná) zpracujeme s vejcem, hladkou moukou, solí a trochou pepře, vytvarujeme malé hamburgery a smažíme. Klasickou českou žemli (hamburgerová být nemusí) rozkrojíme, zevnitř potřeme hořcicí, kečupem podle chuti, dodáme kysané zelí, či cibuli a krátce prohřejeme v mikrovlnce, hamburger vložíme do housky a servírujeme. Slabším žaludkům doporučuji spláchnout lahvovou desítkou.
Na gyros si vystačíme s kuřecími prsy, kořením na gyros, čínským zelím, tatarkou a arabským chlebem. Na nudličky nakrájené maso okořeníme směsí na gyros, osolíme a osmažíme na pánvi, arabský chleba rozkrojíme uprostřed, aby vznikly dvě půlky, do každé vložíme na nudličky nakrájené maso i čínské zelí a přidáme tatarku podle vlastního uvážení.
Dobrou chuť!
Předchozí díl: (klikni)
Copyright © 2001 -
2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.