Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pondělí 14.10.2024, svátek má Agáta 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Falický symbol v kuchyni

26.06.2006   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Falický symbol v kuchyniLahůdková zelenina s léčivými a magicky afrodiziakálními účinky není už jen nedostupnou luxusní lahůdkou, ale může pravidelně obohacovat váš stůl.

Chřest neboli špargl měli v úctě již Egypťané a ztvárnili ho na stěnách pyramid. Oblíbil si ho i Ludvík XIV. A pod pohrůžkou smrti nutil své zahradníky, aby mu ho denně čerstvý dodávali na stůl. Protože chřest je krátkodobá sezónní zelenina, hnáni strachem o život, obalamutili přírodu a vymysleli „ pěstování pod teplou vrstvou“, které se používá dodnes.

Vybělené nebo jemně zelené zdužnatělé výhonky si můžeme s trochou trpělivosti vypěstovat na zahradě sami. Pazochy se vyvíjejí zakryté hrůbky zeminy v dobře vyhnojené půdě. Knížka poradí, jak na to.

Chřest zaujme své nenahraditelné místo i v pomyslné lékárně. Výborně působí na chronické onemocnění srdce. Doporučuje ho kardiakům i Christian Barnard, chirurg, jenž provedl první úspěšnou transplantaci srdce: „Chřest povzbuzuje kardiovaskulární činnost a je to také vynikající močopudný prostředek, který nemocnému srdci odlehčuje.“

Ale nejlépe se s chřestem seznámíme na talíři. Knížka nabízí přes sto sedmdesát úprav této skutečné lahůdky. Tak alespoň jeden recept na ukázku:
Kuře s chřestem a zázvorem
Asi 400g kuřecího masa vykostíme a zbavíme kůže. Nakrájíme na kostičky, smícháme s jedním vejcem, lžičkou škrobu a solí. Připravíme si 100g uvařeného či konzervovaného chřestu, který nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpálíme 3 lžíce sádla, vložíme naložené kuřecí maso a prudce ze všech stran osmahneme. Dochutíme lžící bílého vína, trochou glutasolu, lžičkou zázvorového oleje. Na závěr přidáme polovinu šálku vývaru a nakrájený chřest. Podle potřeby zahustíme a posypeme petrželovou natí. Podáváme s rýží a bílým vínem.

Pokud jsem vás inspirovala a podráždila chuťové pohárky, seznamte se podrobněji s knihou Jarmily Teplíkové, neúnavné propagátorky neobvyklých a netradičních zelenin.

Knihu Jarmily Teplíkové "Chřest v kuchyni" vydalo nakladatelství VYŠEHRAD v roce 2006.

Zdroj ilustrační fotografie: www.mojenoviny.cz, www.google.com

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1688 s