Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 12.10.2024, svátek má Marcel 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jarní kůra aneb běž se napást III.

16.04.2007   Jindřiška Kodíčková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jarní kůra aneb běž se napást III.S jarní únavou se dá bojovat změnou životního stylu. Trochu si počíst v starých knihách a pokusit se pochopit cyklus roku. Naši prapředci ho dokázali respektovat a tak i při velké dřině jarním melancholiím tolik nepropadali.


V předchozích dílech jsme si vysvětlili důležitost pohybu a určité fyzické námahy(klikni) . Pokud jste zařadili do svého režimu alespoň půlhodinku týrání těla, možná jste už zaznamenali jednotlivá pozitiva. Ale chce to vydržet! I pitný režim přispěje k postupnému pročišťování organismu (klikni).
 
Dnes se podíváme, jak se v přírodě můžeme doslova napást. Zaměříme se na několik jarních bylinek, jež mají nejen lahodnou chuť a léčivé účinky, ale dají se skutečně plnohodnotně jíst. Tato strava má za cíl pomoci očistit organismus zanesený odpadními látkami. Samoregulace v těle sice funguje, ale mnohdy už nestačí a volá o pomoc. A právě jarní únava či všelijaké pupínky na obličeji jsou němým výkřikem.

1. Pryč s potravinovými jedy
V první etapě se zamyslíme, co se objevuje na našem jídelníčku nejčastěji. Pokud tam trůní uzeniny, konzervy, vlašák, smažená jídla, polévky z pytlíku, příliš složitě upravované tučné maso, paštiky, dortíky apod., bez milosti je vyškrtneme. Nic nám nedodají, krom zbytečných kalorií a mnohdy škodlivých až jedovatých přídavků. Naopak jejich výrazná chuť vytváří nerovnováhu a nepřekonatelnou chuť na něco odlišného. Už jste si zajisté všimli, že po snědení dortů dostanete nepřekonatelnou chuť na slané, pak kyselé a kruh jídla se zběsile točí i bez pocitu hladu.

2. Jezte pravidelně
Není správné zanedbat snídaní, odbýt oběd a večer na pokraji bezvědomí vyluxovat lednici. Raději se doslova donutíme na jídlo myslet. Ráno, v poledne i večer. Mezi těmito jídly sníme vždy kousek ovoce nebo zeleniny. Nikdy nesmíme pociťovat hlad, ale ani chutě, nesmí nás honit mlsná. Chce to trochu pevné vůle a kázně.

3. Jezte jednoduše
Vzpomeňte si na jídla našich babiček. Třeba bramborové placky nasucho pečené na kamnech, bramboráky, lepenice, hrachová a bramborová kaše, čočka, červená řepa, brambory na loupačku, kysané mléko....to pověstné knedlo, vepřo, zelo zase nebývalo tak často a převažovalo zelí na úkor masa. Objevte pro sebe kuskus, celozrnné těstoviny, rýži natural a často je doplňujte ovocem a zeleninou v kombinaci s bylinkami, mají prokazatelně příznivý vliv na lidské zdraví. Nebojte se ani domácích vajec či zatracovaného mléka.

4. Co najdeme v přírodě
Při jarních procházkách si můžeme přinést spoustu volně rostoucích bylinek a jimi obohatit svou krmi. Teď na jaře si uvaříme bylinkovou polévku z lístečků fialek, chudobky, popence, kopřiv, pažitky, česneku, kmínu, řebříčku, pampelišky, jitrocele, bedrníku, šťovíku. Mnoho cenných biologických látek získáte z čerstvých salátů z většiny uvedených bylin: Převládat může pampeliška a chudobka, doplníme třeba ředkvičkou, salátem nebo jarní cibulkou. Zakapeme zálivkou podle chuti. Obalené květy černého bezu, takzvané kosmatice, jsou nezvykle lahodné. Květy sedmikrásek, fialek a hluchavky přidáváme do omelet a palačinek. Zelené lístky (velké hrstě) přimícháme do tvarohu a kysané smetany. Chutná na tmavém chlebu jako pomazánka nebo ochutí brambory na loupačku. Sama příroda se stane tou nejlepší kuchařskou knihou, brzy se v ní naučíme číst.

5. Čištění krve
&Sťávy ze zelených bylin jako léčebné čistící prostředky znal již Hippokrates a Galén. Obsahují hořčiny, podporují vylučování žluči, stimulují činnost ledvin a dodávají vitamíny a enzymy. Způsob zlepšení zdravotního stavu požíváním čerstvě vylisovaných šťáv z natí a listů smetanky, kopřivy, potočnice, lichořeřišnice, bezinek, ostružin apod. znovu ožívá. Je prospěšný i v dnešní době, byť jako jednorázová a krátkodobá pomoc vyčerpanému organismu.


Zdroj fotografií: vlastní


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.4335 s