Hlavní dění se však neodehrává doma u stromečku, nýbrž u betléma, který rozhodně nesmí chybět. U něj se společně zpívají tradiční španělské koledy doprovázené hrou na tamburíny a bubínky. Jesličky v betlémě však až do půlnoci zejí prázdnotou. Zvykem je, že
nejmenší z rodiny pokládá Ježíška do jesliček přesně o půlnoci.
Populární jsou také
živé Betlémy, kdy ulicemi prochází průvody, které vítají Ježíška, tančí se sevillana a bolero. O štědrém dni se podává rozličné jídlo, přičemž hodně záleží na oblasti. Může to být třeba ryba, jehněčí, ale také i skopové se zeleninou nebo krůta. Dále se jí ovoce a víno a kromě již tradičního vánočního španělského cukroví
Turrón se těší oblibě i citrónový dort.
Mezi typické cukrovinky patří také různá cukroví z nugátu, marcipánu, ze kterého se připravují figurky, a máslové sušenky. Vše se zapíjí
španělským šumivým vínem Cava. S večeří se začíná kolem desáté hodiny a pokračuje dlouho do noci. Významnou událostí je také
půlnoční mše.
Ty pravé Vánoce, jak je známe u nás s dárečky, však ve &Spanělsku přicházejí až
6.ledna s příchodem
Tří Králů (Los Reyes Magos). Onoho dne se pořádá průvod, který doprovází ony tři mudrce, zpravidla jedoucí na velbloudech. Tři králové za jízdy do davu rozhazují bonbony. Děti pak večer za okno
chystají misku s vodou pro velbloudy, nějaký
pamlsek pro Tři krále
a také boty, do nichž dostanou svou nadílku.
Historie Turrónu Jednou se o Vánocích v roce 1584 nabídli kuchaři
Veličenstva Filipa II. na závěr slavnostní hostiny vyslancům z Japonska turrón. Chopili se slova a počali vysvětlovat o co že se vlastně jedná. Jaký však byl jejich údiv, když zjistili, že pro hosty z daleké země, jejich tradiční španělské cukroví není neznámé.
Někteří se dokonce doznali k tomu, že jej
jedí každý rok na Vánoce, neboť mistři
„turroneros“ z Jijony jezdí se svými výrobky i do dalekého Japonska. Tuto událost líčí ve své kuchařce Vánoční dobroty z roku 1585 vrchní kuchař Filipa II. Francisco Martínez.
O španělském turrónu máme konkrétní zprávy až z 16. století - jedná se o recept ze svazku Manual de Mugeres, který obsahuje zkaramelizovaný med, vaječné bílky a opražené oříšky či mandle.
Kdo se však o to kde se bude turrón vyrábět zasloužil, dodnes nelze přesně říct. Snad za výrobu turrónu ve
městě Jijona , vzdáleného od Alicante jen 25km mohou Mauři. Ti tuto oblast totiž okupovali až do doby, než je roku 1492 porazili křesťané a oni museli &Spanělsko opustit na dobro. Dnes se zde shromažďují nejvýznamnější výrobci tohoto pamlsku a proto se Jijona právem pokládá
za hlavní město Turrónu.
No apokud byste měli čas či chuť můžete se vydat
do muzea Turrónu, najdete jej na okraji Jijony v průmyslové oblasti zvané Ciudad del Turrón (Město Turrónu). Za zřízení tohoto muzea jsme vdečni jedněm z nejstarších výrobců tohoto pamlsku.
No a pokud se zrovna do španělska nechystáte, nezoufejte, na stránce
www.museodelturron.com , kde zjistíte mnoho informací o turrón, si zde také můžete prohlédnout samotné muzeum a to nejen na fotkách ale také díky virtuální prohlídce.
Recept na tradiční španělský turrón naleznete v některém z našich dalších prosincových článků.
Zdroj fotografie:
perso.wanadoo.es/.../imagepages/image14.htm.