Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 28.5.2024, svátek má Vilém 

Hledej

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Japonsko na talíři II. - itadaki masu

11.03.2008   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Japonsko na talíři II. - itadaki masuBydlela jsem kdysi s dívkou, která si večer co večer připravila rýži, přidala k ní sterilizovanou zeleninu a to vše zahalila do hnědavého hávu sójové omáčky. Pokud jídla doplníme pokaždé sójovkou, docílíme toho, že budou chutnat stále stejně. Nicméně sójovkou si určitě ozvláštníme například míchaná vejce s cibulí.

S ohledem na to, že paní doktorka Cajthamlová v televizním hubnoucím pořadu svým klientům vyhazovala sójovku z lednic, neměla by se určitě stát základním pilířem stravy. Naštěstí sója poskytuje i blahodárnější účinky pro náš organismus, třeba v podobě klíčků, které obohatí leckterý salát, a jež navíc chutnají i domácím mazlíčkům, pokud tedy chováte zrovna hlodavce jako já.

Nejenom sójou je ale živ člověk, a tak důležitou součástí japonské kuchyně zůstávají ryby ve všemožných úpravách. Japonci se nebojí ani ryb syrových, jimž by se náš žaludek spíše vzpíral. Dlužno jmenovat populární a jedovatou fugu, kterou japonští mistři dokáží upravovat do uměleckých obrazců, a po jejíž konzumaci bohužel stále ještě řada lidí umírá. Fugu se v českých vodách nevyskytuje, a proto častěji vídáme na pekáči kapra, pstruha, nebo štiku.
Před lety mi jeden známý nosil pstruhy. Žila jsem tehdy v podnájmu se sporákem bez trouby, vařečkou příliš pevně nevládla, a z nouze jsem vymyslela způsob, jak je připravit jednoduše a chutně. Vypomohla mi kořenící směs na ryby, paprika, pepř a především sójovka. Sladkovodní ryba tím dostala poněkud exotičtější nádech. Známého má úprava natolik nadchla, že se ptal, kde jsem recept objevila. Musela jsem popravdě konstatovat něco ve smyslu – z nouze ctnost.

Japonci by však z tohoto pstruha neradovali. Obdivuji je za schopnost vařit zdravě a dietně, protože cokoliv kuchtím já, někde vzadu stejně jsou maminčiny omáčky a koláče, přestože jsem řadu věcí ze svého jídelníčku vyškrtla.

Ze sóji se vyrábí také sýr s názvem tofu. Klasické tofu postrádá jakoukoliv váraznou chuť, a proto poskytuje širokou škálu využití. Jako velmi rychlou a levnou večeři doporučuji osmažit na kostičky nakrájeného tofu na cibulce, přidat k němu koření (paprika, pepř apod.), rajčata z plechovky, nebo rajský protlak. Po krátkém dušení pak vznikne výborná omáčka hodící se ke špagetám. Tofu lze dobře kombinovat i ze zeleninou. Spařenou a lehce ovařenou brokolici rozdělte na růžičky, tofu nakrájejte na kostičky, a do pekáčku pak vkládejte vrstvu brokolice, na ní vrstvu tofu a znovu brokolici. Zasypte trochou pepře, přidejte polévkové bio koření a chvíli zapečte, pak rozkvedlejte dvě vejce ve smetaně a přimíchejte nastrouhanou nivu a touto směsí brokolici s tofu přelijte a směs zapečte.

Když ale nad kuchyní Japonců přemýšlím, napadá mě, že sója sice mému jazyku lahodí, a jistě by lahodila i řada jiných specialit, leč kam se hrabe na fazole, nebo čočku. Za pomocí těchto luštěnin vykouzlíte výbornou a sytou polévku.
Japoncům by asi nechutnala, ale hodí se skvěle právě do našeho sychravého a nevlídného počasí.
Čočku a bílé fazole namočte (stačí dvě, či tři hrsti) a uvařte dle návodu. Menší mrkev nastrouhejte na nudličky, celer i cibuli (když už strouháme, ať to máme za jedno), zeleninu orestujte na trošce másla, přidejte vodu a poduste. Okořeňte a osolte, tj. pepřem, polévkovým bio kořením a nezapomeňte na česnek. Když je zelenina téměř měkká, přidejte k ní uvařené luštěniny, zamíchejte, a stáhnězr z plotny. Tyčovým mixérem obsah hrnce částečně rozmělněte, a rozřeďte následně podle potřeby vodou (můžete i trochou mléka), případně ještě dochuťte kořením, vraťte na plotnu a ještě chvilku poduste. Nakonec přisypte drcenou majoránku. 

Tajemství japonské gastronomie jsem, pravda, zrovna neodhalila, zato jsem ukázala, jak se světové kuchyně navzájem ovlivňují a čím právě japonská ovlivnila i tu naši. Ostatně myslím si, že pokud chceme ochutnat tradiční japonské pokrmy, potřebujeme k nim i správnou atmosféru – stín rozkvetlých sakur, Japonky v kimonech a stoupající vůni čaje.

A mě proto nezbývá než vám popřát japonsky itadaki masu, čili dobrou chuť!

Foto (tofu se sojovou omáčkou): http://tofu.navajo.cz 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1396 s