Kam do vegetariánské restaurace?
07.04.2008
Lucie Hajduková
Společnost
Vegetariánství bylo na počátku vzniku, stejně jako vše nové a nevyzkoušené zavrhováno, poději se stalo hitem a dnes tvoří jakýsi příměr ke zdravému životnímu stylu. U mnohých však stále přetrvává představa zeleného zelí vhodná pro králíky. Přesvědčme se tedy, ža tomu tak již dlouho není, jídla se vytváří na vysoké úrovni a nejen, že hezky vypadají, ale i chutnají.
Zaměřila jsem se tedy na několik vegetariánských restaurací různě rozsetých po České republice. Již při vyhledávání jsem zjistila, že v dnešní době se již těší docela velké oblibě, neboť jich už existuje menší řádka, nabízejí jak kvalitní jídla tak i služby.
Vegetariánská restaurace Maranatha
Jídla vegetariánského typu, jsou zde upravována na vysoké úrovni s velkým množstvím netypických ingrediencí (zvláště pro českou kuchyni) přidávaných k pokrmům. Pokud byste otevřeli jídelníček a důkladně ho celý nepročetli, možná by vás ani nenapadlo, že se nacházíte ve vegetariánské restauraci. Našli byste zde vše od předkrmů až po dezerty, svým jménem již při pohledu zajímavě vyhlížejícím. Nabízím tedy stručný výběr, dle své chuti. Co třeba začít předkrmem s grilovaným sýrem Feta podávaném v pergamneu s olivami Kalamata, pokračovat polévkou dle aktuální denní nabídky, dále vegetariánskou paellou s pečenou čerstvou zeleninou a vše završit teplým ovocným špízem se zmrzlinou v drcených pistáciích?
Ceny hlavních jídel se pohybují okolo dvouset korun. Restaurace také nabízí zabalení všech jídel s sebou a v samoobslužné části restaurace nabízí buffé se studenými i teplými pokrmy cenově se pohybující okolo 30Kč/10dkg.
Kontakt:
Vyskočilova 2/1100, Praha 4 - Michle
Tel.: 234 749 822 Anděl Café - Music Bar - Vegetarian Restaurant I tentokrát se jedná o příjemnou vegetariánskou restauraci, tentokráte s příznivějšími cenami než v předešlé restauraci. A já vám opět nabízím malou ochutnávku. Jako předkrm nabízím kozí sýr s brusinkovou omáčkou a mandlovými lupínky s opečenými toasty,jako hlavní chod gnocchi s rajčatovou omáčkou a jako dezert, ovocnou grilovanou misku, neboli grilovaný ananas, banán, kiwi a jiné ovoce, posypané třtinovým cukrem a zalité vanilkovým jogurtem.
Kontakt:
Bezručova 5 a 7, Plzeň
Vegetariánská restaurace BURFI I zde přináším ochutnávku, tentokrát ne vybranou z jídelního lístku, neboť ten na stránkách nenajdte, zato ale nabízím jedno z menu na příští týden. Pro začátek květákovou polévku, kofty (smažené kuličky z červené řepy v rajské omáčce), hořčičnou rýži, okurkovou rajtu a karobobé simply wonderful. V ceně celkového menu je pak zahrnuto i pečivo a pití. Mezi další výhody se řadí možnost objednání dětského menu a to již za 55Kč, dospělé menu vás pak vyjde cca na 75Kč.
Kontakt:
Vojanova 1a
702 00 Ostrava Vegetariánská restaurace Ánanda Zde také nabízím jídla z nabídky dne a to francouzskou polévku s brokolicí a jako hlavní chod například zapečené brambory s cuketou či zeleninovou směs.Cena jídel z denní nabídky se pak pohybuje cca do 70kč. Restaurace tedy nabízí velice příjemné ceny, prodej jídel s sebou a nekuřáckou restauraci s bezbariérovým přístupem. Dále nabízí teplá jídla vařená po celý den, salátový bar, studený bufet, prodej produktů zdravé výživy a netradičně také snídaně podávané již od 7,15.
Kontakt:
Frýdlantská 210/12, 460 01 Liberec
tel.,fax. +420 485 103 741, 606 601 122
Vegetariánská a nekuřácká restaurace Etno
Ve všední dny nabízí menu s možností přídavku zdarma a rozvoz jídel až do domu. Klasické menu zde pořídíte za 69Kč, dětské pak za 55Kč. V létě pak také pro hosty zprovozňuje letní zahrádku. A na co se tedy můžete těšit? Například hned z menu na příští týden vybírám bylinkový čaj, vločkovou polévku, Adzuki prejt s kyselým zelím s vařenými brambory, gurmánský salát a jahelník se švestkami.
Kontakt:
Dům Pod Svícnem
Etno - vegetariánská restaurace
Martin Oborný
Farní 16
738 01 Frýdek-Místek
A teď také drobná fotografická ukázka: