Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 10.10.2024, svátek má Marina 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nejíst méně, ale jinak

18.04.2008   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nejíst méně, ale jinakTo radí v nové publikaci, která se zajímá o účinný způsob stravování, Jarmila Mandžuková. Podává návod, jak správnou kombinací potravin získat nejen štíhlou linii, ale i novou životní energii a výrazné zlepšení metabolismu


Jarmila Mandžuková se prakticky i teoreticky velice zajímá o gastronomii, zdravý životní styl, alternativní metody léčby a astrologii. Od roku 1990 pravidelně publikuje a přináší inspirativní informace z uvedených oborů. Ke své zatím poslední knize říká: „ Dělená strava je netradiční, šetrný, jednoduchý a vyvážený způsob stravování, podle kterého můžeme potraviny zcela jinak kombinovat, což prospívá našemu zdraví a vede k postupnému snižování hmotnosti. Shoduje se s pravidly zdravé výživy, jídelníček obohacuje o množství čerstvé zeleniny, salátů a ovoce. Kniha podává jednoduchý návod, jak tento stravovací systém aplikovat. Kromě užitečných rad, návodů a informací pro začátečníky jsou v knize uvedeny především nenáročné "minutkové recepty", které zcela odpovídají dnešnímu uspěchanému životnímu stylu. Kniha vyšla v lednu 2008 a v měsíci únoru se stala nejprodávanější knihou nakladatelství Vyšehrad.“

Principy a stručnou historii dělené stravy si můžete přečíst v článku Dělená strava:
http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=7643

V této upoutávce se spíše zaměřím na odlišnosti, které Mandžuková uplatňuje. Sporná sója a výrobky z ní řadí striktně k bílkovinám, tedy třeba k masu, ostatní luštěniny k sacharidům. K bílkovinám přiřazuje i většinu ovoce, povařená rajčata,všechny sýry, tedy i ty tučné. V bílkovinách figuruje i neperlivá voda, bohužel neříká, proč? Mléko, nositele bílkovin, posílá do neutrální skupiny, podobně jako zakysané výrobky ( ty kvašením získávají lepší stravitelnost a mohou je konzumovat i lidé, kteří mají s trávením mléka problémy).
Potraviny řadí relativně velice přehledně, paradoxně nejvíce problémů „činí“ ovoce, které figuruje dle druhu ve všech skupinách. S ním jednoznačněji nakládají např. autoři Diamondovi, kteří je doporučují jíst samostatně, nejlépe nalačno dopoledne
.

Za co je třeba J. Mandžukovou pochválit, je její vztah k přídatným látkám, různým barvivům a konzervantům, které zjevně považuje za velice škodlivé. Je skutečně třeba číst etikety a zbytečně přechemizovaným potravinám se pokud možno vyhýbat. Je hezké, že neupřednostňuje reklamou profláknuté margaríny před máslem nebo panenskými oleji. Vyvážený postoj má i k zatracovaným vejcím a mléku. 

Na stravu je třeba pohlížet s rozumem, snažit se nepodléhat módním vlnám, kdy se potravinářský průmysl snaží osvědčené zásady zdravé stravy postavit na hlavu. Možná je třeba více naslouchat třeba i dětem. Sledovala jsem dlouhou dobu ty malé. Pokud mohly, většina instinktivně dodržovala dělenou stravu. Většinou z kompletního jídla odmítaly maso a pokud ho jedly, tak na talíři zase zůstávaly knedlíky. Asi by se o dělené stravě nemuselo hovořit jako o netradičním způsobu stravování, nýbrž jako o přirozeném. Pokud nakoukneme do běžné stravy 19. století, najdeme tam bramboráky se zelím, lepenici, škubánky, bramboračku, zeleninové polévky, hrachovou kaši nebo čočku se zelím, případně vejcem či uzeným. Tato jídla, a mnohá další, docela snadno zapadají do principu dělené stravy. Akorát to pověstné knedlo, vepřo, zelo se trošku vzpírá!

Mandžuková Jarmila, Dělená strava
Vydalo nakladatelství VY&SEHRAD v roce 2008
Foto:
www.ivysehrad.cz







Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0528 s