Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  neděle 19.5.2024, svátek má Ivo 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hubnutí bez násilí, vše zařídí příroda

28.04.2008   Lucie Hajduková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hubnutí bez násilí, vše zařídí přírodaExistuje spousta v dnešní době doporučených diet a přípravků, které vám zaručeně pomohou od nechtěných kil. Jenže, za prvné ne každý důvěřuje různým chemickým přípravkům, které nejenže ve většině případů nefungují, neboť pohyb je zásadou, ale v případě druhém zatěžují organismus umělými látkami, kterých se pak těžko zbavuje.

Naproti tomu sama příroda nabízí ve svých "produktech" přímo předplatné na zdraví. Z těch prvních bychom mohli uvést například hlívu ústřičnou. Dokáže posílit imunitu a tedy i obranyschopnost organismu a pokud ji zařadíme do jídelničku pravidelně, pomůže při prevenci jak sezónních, tak i závažnějších nemocí. Dále snižuje obsah cholesterolu v krvi a hladinu cukru. Pro své vlastnosti by rozhodně neměla chybět v jídelníčcích kardiaků. Pomáhá ale také ke zmírnění stresu, celkové únavy, vyčerpání, či prevenci proti hemeroidům. Hlíva se dá konzumovat syrová, či v různých tabletách a prášcích, pozor však na již řečené chemikálie, nejlepší je sehnat si 100% čistý prášek hlívy ústřičné. Konzumace se doporučuje denně.


 

Dalším zdraví prospěšným produktem pro zdraví, který nám příroda nadělila, nese název kombucha. Jedná se o houbu, respektive kvašený nápoj, vyrobený z čajové houby. Pochází z asijské části Ruska a její účinky vědci zkoumají již od roku 1852. Obsahuje symbiotickou kulturu kvasnic a laktobacilů. Pomáhá od bolesti hlavy, žaludečních potíží, zácpy a i od vážnějších nemocí, mezi než se řadí například artritida, hemeroidy, cukrovka, nervové problémy a stres v jakékoliv podobě. Doporučuje se na udržení střevní mikroflóry, na detoxikaci a zejména vhodná je při redukci tělesné hmotnosti a pro prevenci proti rakovině.

Dále sem patří málo známý rakytník, u kterého se využívají zejména bobule oranžovo červené barvy. V tzv. lidovém léčitelství se často používal pro podpoření imunity, kondice a fyzické síly. Pomáhá také na trávení, kde se využívá ve formě rakytníkového oleje. Pokud se vám oleje nezdají nejšťastnější volbou, pak se pro vás rakytník nachází také v jiných formách, a to například v podobě šťáv, či dokonce bonbónů. Má příznívé účinky na pokožku a často se používá i v dermatologii.



Pokud vlastníte zahrádku a chcete své zdraví podpořit, bude pro vás brutnák lékářský to pravé. Můžete jej pěstovat (a to velice hojně - vím z vlastní zkušenosti, rozhodně jej nesaďte k rostlinám nižšího vzrůstu, neboť vám hrozí, že je už nikdy neobjevíte) a sklízet i v našich klimatických podmínkách. Listy se často využívají do salátu a chutnají jako okurky. Brutnák má zklidňující a antizánětlivé účinky. Sušený se využívá pro lepší hojení ran a vnitřně pak na zlidnění sliznice, trávícího a následně močového ústrojí. V některých případech působí také regeneračně a antidepresivně. Pro svou okurkovou chuť se používají jak do salátů, tak do omáček a polévek. Posléze se z něj dá získat i brutnákový olej s další řádkou léčivých účinků.



A v neposlední řadě vám při dietách různého typu, či jen u zdravého životního stylu pomůže zůstat další ze zázračných rostlin a to Stevia rebaudiana. Díky své sladké chuti je totiž přímo určena jak pro udržení štíhlé postavy, tak pro diabetiky. Její lístky jsou až desetkrát sladší než obyčejný cukr, přitom ale neobsahují žádné kalorie. Navíc pomáhají na lepší trávení, snižují chuť na tabákové a alkoholové výrobky, hojí rány a snižují únavu.

Zdroje fotografií: www.mezistromy.cz , www.botany.cz , v úvodníku stévie - www.zahradnictvikrulichovi.cz
















Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0391 s