Popcornová historie
31.07.2008
Martin Zavadil
Společnost
Lidé vychází z kina a rejdí jazykem v puse, v marné snaze dostat ze zubů pochoutku, které čím více sníte, tím více vám chutná. Popcorn!
Popcorn, počeštěno „popkorn“, pražená kukuřice, kukuřičné pukance. Pochází z území dnešních Spojených států. Stáří receptu na rozpukanou kukuřici se odhaduje na několik tisíc let. Patří k mnoha indiánským receptům, které přistěhovalci vzali za své. Jeho masovou konzumaci a popularitu získal během průmyslové revoluce.
Popcorn pochází od amerických indiánů. První přistěhovalci se naučili pěstovat kukuřici a napukat popcorn právě od nich. Na společných oslavách bohaté úrody, dnes tradičním americkým svátkem Díkuvzdání, se seznámili s popcornem jako ozdobným předmětem. Na indiánskou tradici navázali a ozdobami z popcornu a popcornovými řetězy začali zdobit vánoční stromečky. V mnoha amerických rodinách se tato tradice pěstuje dodnes.
Popcorn se připravuje zahříváním zrnek kukuřice, což způsobí jejich puknutí. Struktura škrobu, který zrnko především obsahuje, se změní na pěnovitou, zrnko se „převrátí naruby“ a dostane charakteristický tvar (popisovaný jako květ nějaké bílé květiny). Je potravinou velmi levnou, s nízkou energetickou hodnotou (zvláště pokud je připraven bez tuku), vysokým obsahem vlákniny a menším obsahem některých stopových prvků. Z těchto důvodů dietologové doporučují nahradit popcornem některé jiné, pro zdraví člověka méně přínosné pochoutky, jako jsou např. chipsy nebo pražené solené arašídy.
Významným mezníkem v dějinách popcornu se stal vynález přístroje na jeho pukání. Popkornovač byl vynalezen v Chicagu, roku 1885. Od té doby nebyli lidé odkázáni na podomácku vyráběný popcorn, ale mohli si již kupovat hotový. Evropa popcorn objevila spolu s Amerikou. Populární začíná být hlavně kolem padesátých let, v době Elvise. V České republice prožíval popcorn svůj velký boom až v 90. letech. Od té doby si už bez něj nelze představit žádné multikino a stále častěji se s ním setkáváme i jako s plnohodnotnou potravinou a součástí zdravé výživy.
V současnosti se více než 90% světového popcornu pěstuje ve Spojených státech. To není dáno jenom historickou tradicí, ale především klimatickými podmínkami. Přestože se kukuřice již po staletí pěstuje téměř po celém světě (především v mírném teplém pásu) a její pravlastí je vlastně střední a jižní Amerika, nalezneme dnes největší produkci kukuřice v oblasti nazývané "American corn belt". Kukuřičný pás se táhne na jih a jihovýchod od Velkých jezer v severní Americe. V tomto regionu má kukuřice přesně ty podmínky, které potřebuje k zrání: mnoho slunce a tepla, průměrné teploty mezi 20°C a 24°C, v noci ne chladněji než 14°C. Přes 90 % popcornu se tak vyrábí ve Spojených státech. Odtud je dovážen na všechny kontinenty, kde si získává stále více nadšených fanoušků.
A co je vlastně uvnitř popcornu? Podobně jako jiné obiloviny nebo rýže obsahuje popcorn velké množství plnohodnotných látek. Každé zrnko popcornu je ze tří čtvrtin tvořeno uhlohydráty (škrob) a z jedné čtvrtiny bílkovinami, vlákninou, minerály, tuky a vodou. Jedná se o základní živiny potřebné pro zdravé fungování lidského organismu.
Foto: weekends.onesite.com