Vyrobte si super léčivá vína
17.10.2008
Jindřiška Kodíčková
Společnost
Bobule vinných hroznů nemusí být jedinou surovinou pro výrobu vína. Naše babičky kvasily různé ovocné šťávy, my si zkusíme vyrobit víno, a navíc super léčivé.
Červené bezinkové víno
Bobule očistíme, zasypeme cukrem, přelijeme horkou vodou. Pětilitrovou sklenici uzavřeme kvasnou zátkou a necháme na teplém místě kvasit. Po šesti týdnech (dle teploty v místnosti) slijeme do čistých tmavých láhví.
Růžové bezinkové víno
Do litru bílého vína vlijeme 100 ml vylisované bezinkové šťávy. Uzavřené v láhvi dáme na tři dny do chladničky. Užíváme každé dvě hodiny polévkovou lžíci při neuralgii.
Borůvkové víno
5 litrů borůvek propereme a nasypeme do demižonu. Svaříme 1,5 kg cukru s vodou, přidáme skořici a hřebíček a po vychladnutí nalijeme na borůvky. Po třech měsících prolisujeme, přecedíme a stočíme do lahví. Střídmé popíjení prospívá zažívání.
Majoránkový nálev ve víně
30 dkg suché natě (je možné i čerstvá) naložíme na jeden týden do kvalitního bílého vína. Užíváme po lžících pro uklidnění a při migréně.
Březové víno
1litr březové mízy svaříme s 200 g cukru. Procedíme a necháme kvasit se 2 dcl vína, nakrájenou 1/3 citronu a lžičkou droždí. Vykvašené víno uzavřeme a po 4 týdnech stočíme do čisté lahve, přidáme kousek skořice, zapečetíme a necháme 12 týdnů odležet. Působí močopudně a čistí krev.
Mateřídouškový odvar ve víně
2 lžičky řezané natě mateřídoušky a ½ lžičky anýzu krátce povaříme v ¼ litru vína. Po 15 minutách osladíme medem a teplé pijeme při kataru průdušek, bolesti hlavy, při nespavosti.
Falešný absint
Po jednom dílu pelyňku, levandule, majoránky, máty a šalvěje zalejeme bílým vínem a necháme osm dní stát. Pak přefiltrujeme a 4 lžičky denně užíváme na posílení žaludku.
Jahody na víně
Čerstvé jahody prosypeme cukrem a zalijeme sklenicí sladkého dezertního vína. Po dvou hodinách přidáme bílé stolní víno, zakápneme citronem a vychlaďíme. Je to mňam a ještě přidáme organismu mnoho minerálů obsažených v jahodách.
Dezertní víno z černého jeřábu
Arónie neochotně zkvašuje, proto přidáme rozkvašený jablečný mošt. Na jeden litr již smíchaného moštu přidáme 250 g cukru. Po ukončení kvašení slijeme do lahví a pijeme sklenku denně na povzbuzení chuti k jídlu.
A na závěr nápoj lásky
Hrst čerstvé natě z mařinky vonné zalijeme litrem červeného vína a přisladíme medem. Po týdnu slijeme a pijeme s osobou, kterou chceme získat. Pokud je mařinka nasbíraná o půlnočním úplňku, je výsledek užití nápoje stoprocentně zaručen!
Zdroj fotografie: www.belec.unas.cz