Trdelník
Co budeme potřebovat? 150 g másla
1 kg polohrubé mouky
20 g droždí (nebo prášek do pečiva)
5 žloutků
300 g cukru krystal
vlažné mléko
vajíčko na potírání
sůl
Čím trdelník obalíme? asi 200 g rozdrcených ořechů na ozdobu
cukr moučka na posypání
nebo cukr skořice
Pracovní postup:
Spojíme dohromady máslo, mouku, cukr, droždí (nebo prášek do pečiva), žloutky, sůl a vše zaléváme vlažným mlékem, až získáme tužší těsto (asi jako když pečeme vánočku). To necháme na teplém místě
nakynout a poté z něj
uválíme „hada“ o průměru asi 1 cm. Délku přizpůsobíme velikosti válečku, na který těsto
namotáme. Pokud nemáme váleček určený přímo na trdelník, můžeme použít trubičky na kremrole či jiné pečící formičky, na které lze těsto navinout. Nezapomeneme
formu před tím
namazat máslem, aby se nám těsto nepřichytilo. Namotané těsto
potřeme rozšlehaným vejcem a
vyválíme ve směsi ořechů a cukru nebo ve skořicovém cukru.
Pokud použijeme klasické válce na trdelník, tak
pečeme za častého otáčení, ale protože zřejmě každý z nás nemá stroj na trdelník nebo se mu nechce v zimních měsících točit trdlem nad otevřeným ohněm, tak v případě domácího užití
pečeme na klasickém plechu. Ten
vymažeme tukem a na něj poklademe formičky s namotanými trdelníky a
pečeme, dokud těsto nechytá zlatavou barvu (asi jako v případě štrúdlu, čili cca půl hodinky, záleží samozřejmě na velikosti těsta). Po upečení vyndáme ještě teplé trdelníky a můžeme ještě
posypat práškovým cukrem.
Tip: V některých krajích se vyrábí i různé variace klasického trdelníku. Do těsta můžete přidat i
kousky čokolády nebo přímo do něj
zapracovat ořechy či
najemno nakrájená jablka nebo
pyré, které se pak skvěle hodí k variantě obalené skořicí. Obalům se také meze nekladou, takže
mandle či
pistácie tvoří exotickou podobou našeho trdelníku.
Pečené kaštany
Na plechuKaštan rozřízněte na vypouklé straně do tvaru křížku a položte jej touto stranou nahoru na pečící plech. Pečte v troubě o teplotě 200 °C asi čtvrt hodiny, až začne hnědá kůra praskat.
Na pánviStejným rozříznutím a nakladením připravte kaštany na pánev a pokapejte trochou vody. Přikryjte pokličkou a častěji s pánví zatřeste, aby se kaštany nepřichytily. Doba pečení je kratší, cca 5 až 10 minut.
Vařené kaštanyStejně nařízlé plody vařte asi 10 až 15 minut a poté je osušte.
Tip:U kaštanů platí, že dokud je skořápka teplá, dá se lehce sloupnout, proto brzy, ale opatrně zbavte plody hnědé kůry. Takto připravené kaštany můžete ihned zkonzumovat nebo z nich připravovat i další speciality např. v podobě omáček či moučníků.
Krásné a voňavé Vánoce!
Zdroje obrázků: wordpress.com
estrip.org