Polévka Potřebujemekousek másla
1 cibule
směs mražené nebo čerstvé pokrájené zeleniny
sůl
bobkový list
nové koření
voda
Pracovní postup
Na trošce másle jemně opražíme cibulku, pak přidáme zeleninu, koření (bobkový list a nové koření budete ke konci vaření z polévky vyjímat, takže si předem napočítejte množství, např. 5 lístků, 10 kuliček koření) a 5 minut podusíme. Přilijeme potřebné množství vody, ne až po okraj, musíme nechat prostor pro knedlíčky. Vaříme dalších 10 minut. Pak přidáme
předem připravené játrové knedlíčky a po jejich vyplavání na povrch máme hotovo. Tedy až na jednu maličkost – z polévky vychytáme bobkový list a nové koření, svému účelu již posloužily a nyní jsou v polévce zbytečné.
TipNa vylepšenou můžeme polévku posypat nasekanou petrželkou - nejlépe přímo na talíři, ale určitě až po vaření, petrželka jinak ztrácí vůni, chuť i vitamín C.
Játrové knedlíčky Ušetříme nádobí i čas a naučíme se to rovnou pěkně bez váhy, powerichovsku.
Potřebujeme játra dle potřeby (na hrnec polévky stačí asi 10 dkg)
1 vejce
1/2 - 1 česnek (dle vaší chuti)
kousek másla
majoránka
pepř
sůl
muškát na špičku nože
strouhanka dle potřeby
Pracovní postupRozmixujeme nebo nožem kousek po kousku naškrabeme syrová játra, tak aby z nich bylo pěkné řídké bahníčko, bez cucků. Pak přidáváme ostatní přísady, přičemž od každého dáme trošku (přiměřeně, přiměřeně), strouhankou nakonec směs zahušťujeme. Přisypáváme strouhanku tak dlouho, dokud nám nejdou z těstíčka tvořit malé kuličky, které udrží svůj tvar i potom, co od nich odejdeme.
(Na zkoušku raději jeden knedlíček hodíme do polévky, zda se nerozvaří a zároveň ho i ochutnáme, abychom chuť těstíčka mohli případně doladit.) Syrové játrové knedlíčky nejsou ani rozbředlé, ani tvrdé, bohužel lepí – ale to nevadí, protože aby nelepily, namáčíme při jejich tvoření ruce do studené vody. Připravené kuličky naházíme do vroucí vody – za minutku vyplavou na hladinu již uvařené.
TipNo a pokud se vám ty játrové knedlíčky nechtějí složitě dělat? Kupte si mražené, nejsou sice tak dobré jako ty domácí, ale polévku určitě nezkazí.
Zdroj fotografie: members.chello.cz/kotesove/recepty/polevky