Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  neděle 13.10.2024, svátek má Renáta 

Hledej

Spolupracujeme

www.alpress.cz

www.argo.cz

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vánoční redakční recepty - polévka s játrovými knedlíčky

21.12.2008   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vánoční redakční recepty - polévka s játrovými knedlíčkyU nás doma se na vánoční stůl nepřipravuje tradiční rybí polévka, ale zeleninový vývar s játrovými knedlíčky.




Polévka


Potřebujeme
kousek másla
1 cibule 
směs mražené nebo čerstvé pokrájené zeleniny
sůl
bobkový list
nové koření
voda

Pracovní postup
Na trošce másle jemně opražíme cibulku, pak přidáme zeleninu, koření (bobkový list a nové koření budete ke konci vaření z polévky vyjímat, takže si předem napočítejte množství, např. 5 lístků, 10 kuliček koření) a 5 minut podusíme. Přilijeme potřebné množství vody, ne až po okraj, musíme nechat prostor pro knedlíčky. Vaříme dalších 10 minut. Pak přidáme předem připravené játrové knedlíčky a po jejich vyplavání na povrch máme hotovo. Tedy až na jednu maličkost – z polévky vychytáme bobkový list a nové koření, svému účelu již posloužily a nyní jsou v polévce zbytečné.

Tip
Na vylepšenou můžeme polévku posypat nasekanou petrželkou - nejlépe přímo na talíři, ale určitě až po vaření, petrželka jinak ztrácí vůni, chuť i vitamín C.


Játrové knedlíčky


Ušetříme nádobí i čas a naučíme se to rovnou pěkně bez váhy, powerichovsku.

Potřebujeme
játra dle potřeby (na hrnec polévky stačí asi 10 dkg)
1 vejce
1/2 - 1 česnek (dle vaší chuti)
kousek másla
majoránka
pepř
sůl
muškát na špičku nože
strouhanka dle potřeby

Pracovní postup

Rozmixujeme nebo nožem kousek po kousku naškrabeme syrová játra, tak aby z nich bylo pěkné řídké bahníčko, bez cucků. Pak přidáváme ostatní přísady, přičemž od každého dáme trošku (přiměřeně, přiměřeně), strouhankou nakonec směs zahušťujeme. Přisypáváme strouhanku tak dlouho, dokud nám nejdou z těstíčka tvořit malé kuličky, které udrží svůj tvar i potom, co od nich odejdeme.
(Na zkoušku raději jeden knedlíček hodíme do polévky, zda se nerozvaří a zároveň ho i ochutnáme, abychom chuť těstíčka mohli případně doladit.) Syrové játrové knedlíčky nejsou ani rozbředlé, ani tvrdé, bohužel lepí – ale to nevadí, protože aby nelepily, namáčíme při jejich tvoření ruce do studené vody. Připravené kuličky naházíme do vroucí vody – za minutku vyplavou na hladinu již uvařené.

Tip
No a pokud se vám ty játrové knedlíčky nechtějí složitě dělat? Kupte si mražené, nejsou sice tak dobré jako ty domácí, ale polévku určitě nezkazí.

Zdroj fotografie: members.chello.cz/kotesove/recepty/polevky



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2182 s