Fialka je už od středověku využívaná v léčitelství, její sušený oddenek nesměl chybět ve výbavě žádné babky kořenářky jako lék na odkašlávání. Celá rostlina obsahuje saponiny, alkaloid violin, kyselinu salycilovou, vonné silice, vosky, slizy, kaučuk a glykosid violaqercitrin.
Hyacinty jsou mrazuvzdorné a vykvétají brzy z jara. Nejlépe vyniknou na trávníku ve skupinkách. Vykvetou najednou a na zeleném koberci vytvoří nádhernou a voňavou podívanou třeba i měsíc dlouhou.
Když se sluníčko brzy z jara opře do prochladlé země, během několika dní se objeví, třeba již v polovině února, fialové, žluté i bílé květy krokusů. Vypadají, jakoby kvetly přímo ze země.
Podběl, vytrvalá jarní bylina vykvétá za slunného počasí už v březnu a dubnu. Z podzemních oddenkových pupenů vyrůstají jednoduché květonosné stvoly, vlnaté, porostlé šupinami, na pohmat hebce sametové. Každý nese jeden květní úbor podepřený zákrovem. Uprostřed se krčí jasně žluté samčí trubkovité květy uspořádané do terče. Obklopují je paprskovité, jazykovité samičí, taktéž zářivě žluté.
Měkké svraskalé listy tvoří přízemní růžici, z niž vyrůstají květy. Trubkovitý hranatý kalich je až 15 mm dlouhý a má dlouhé, do poloviny délky střižené cípy. Koruna je světle žlutá, v ústí oranžová, v průměru má až 30 mm. Plodem je tobolka. Mnoho kultivarů
prvosenky bezlodyžné je vyšlechtěno do odstínů od žluté, bílé přes červené druhy až po modré.
Sněženka podsněžník je vytrvalá bylina mající drobnou jednoduchou vejčitou cibulku vytvořenou jediným dužnatým listem. Obalují ho dvě až tři tmavě hnědé šupiny, zbytky loňských listů. Z blanité pochvy vyrůstá mezi dvěma úzkými, masitými a ojíněnými listy přímý oblý stvol, na němž na převislé stopce vykvete voňavý kvítek, zpočátku chráněný blanitým toulcem
Bleduli jarní z čeledi amarylkovitých se velice dobře daří na velmi vlhkých (na rozdíl od většiny ostatních cibulovin) a výživných půdách, roste v zahradách, na nivních loukách, v lužních lesích v dosahu potoků a pramenišť
Nenápadná sedmikráska chudobka kvete téměř celoročně. Čaj z květů podporuje odkašlávání a mírní záněty. Květy zapečené v omeletě působí velice originálně, lístečky zase uplatníme v pomazánkách nebo salátech.
foto: archiv autorky